Andorra vol cobrar als vehicles estrangers que circulin pel Principat

La vinyeta tot just s'està estudiant i no afectaria els treballadors transfronterers ni els turistes que tinguin previst fer nit al país

RedaccióActualitzat

Andorra estudia la possibilitat de cobrar una vinyeta als vehicles estrangers que passin pel Principat. Així ho ha explicat aquest dilluns a "El matí de Catalunya Ràdio" el cap de govern, Xavier Espot, que ha puntualitzat que la decisió no és ferma i s'ha obert un procés de "reflexió" amb els "agents econòmics i socials":

"Ens hem donat un temps, com a mínim fins a finals d'any, per poder fer una reflexió al tomb de si aquesta és una mesura apropiada."

"Volem continuar sent un país turístic, però volem apostar per un turisme més qualitatiu", ha apuntat Espot, que també ha aclarit que la vinyeta tindria un "import raonable" i només es cobraria als vehicles d'aquells que entren i surten del país el mateix dia, no als treballadors transfronterers ni als turistes, que ja paguen una taxa per allotjar-se al país.

Segons Espot, la mesura no és per posar fre al turisme sinó que busca fomentar un "creixement sostenible" del sector, tenint en compte que el nombre de visitants està creixent 10 punts percentuals cada any:

"Un país de 400 quilòmetres quadrats i 80.000 habitants té el seu límit."

En qualsevol cas, el cap de govern d'Andorra ha incidit en el fet que en cas que aquest sistema s'acabi tirant endavant hauria de ser "àgil i pràctic" i no hauria de suposar "un fre" a l'arribada de visitants al país.

La proposta, això sí, no agrada d'entrada ni als visitants ni als comerciants. Rosa Pascuet, que és presidenta Associació de comerciants Riberaygua i Travesseres, ha apuntat en declaracions a TV3 que "la situació econòmica mundial" fa del tot desaconsellable aquest tipus de mesures: 

"A part que serà un enrenou, l'únic que fa és donar-nos una mala premsa. La paraula pagar l'hem de treure del calendari."


Com funcionaria?

El cap de govern ha insistit que tot just es tracta d'una "idea" que ha sortit d'emmirallar-se en altres països com Suïssa

Pel que fa al mètode de pagament, Xavier Espot ha recordat que avui dia hi ha sistemes "telemàtics" que permetrien fer el tràmit abans d'arribar al país.

En qualsevol cas, ha apuntat que es tractaria d'una "petita contribució" amb "un cost raonable", com el que es paga en un peatge per fer servir una autopista.

ARXIVAT A:
TurismeAndorra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut