Exterior de la seu de l'ONU a Nova York
L'Assemblea de l'ONU ha rebutjat per una àmplia majoria la invasió d'Ucraïna (Reuters/Carlo Allegri)
Nova York

Àmplia condemna de la invasió d'Ucraïna a l'ONU, una "derrota moral" segons la UE

Aliats russos com Cuba o l'Iran s'han abstingut, igual que la Xina

RedaccióActualitzat

El món ha girat l'esquena a Rússia per la invasió d'Ucraïna. L'Assemblea General de l'ONU ha aprovat aquest dimecres una resolució de condemna, amb el suport de 141 dels 193 estats membres.

El text lamenta l'agressió russa contra Ucraïna i demana a Moscou que posi punt final al conflicte i retiri "immediatament i sense condicions" les tropes del país veí.

La resolució, que no té caràcter vinculant, ha rebut únicament cinc vots en contra (Rússia, Bielorússia, Síria, Corea del Nord i Eritrea) i 35 abstencions, entre les quals hi ha les de països aliats de Moscou, com Cuba o l'Iran.

També ho ha fet la Xina, l'Iran, l'Índia o Sud-àfrica, així com Bolívia, El Salvador o Nicaragua. Veneçuela no ha votat perquè té suspès el dret a vot per no pagar les contribucions al pressupost de l'ONU.

La votació s'ha rebut amb aplaudiments: 


Un hemicicle gairebé ple s'ha aixecat per aplaudir la resolució, que s'ha aprovat en una sessió especial d'emergència després que Rússia --un dels membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU-- va vetar dilluns un text similar en aquest organisme. En resposta al bloqueig, la resolució es va portar a l'Assemblea, on no hi ha vetos. 

 

Guterres: "El missatge és alt i clar. Silencieu les pistoles"

"El missatge de l'Assemblea General és alt i clar: Poseu fi a les hostilitats a Ucraïna, ara. Silencieu les pistoles, ara. Obriu la porta del diàleg i la diplomàcia, ara", ha afirmat en un comunicat el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres.

"La integritat territorial i la sobirania d'Ucraïna s'han de respectar", defensa el text, que avisa que no es pot "perdre ni un moment" perquè la situació encara "pot empitjorar" i no només a Ucraïna

"Estic profundament preocupat per les potencials conseqüències que té per a la pau i seguretat regionals i globals i un món que lluita per refer-se de la covid." 

Després fer una crida per destinar fons a l'ajuda humanitària, Guterres conclou que el poble d'Ucraïna "necessita desesperadament la pau" i "la gent d'arreu del món la demana". 


La UE celebra la "derrota moral" russa

La Unió Europea ha considerat la votació una "derrota moral" per a Rússia, pel rebuig "aclaparador" a la invasió d'Ucraïna.

"És una gran derrota moral i diplomàtica per a Rússia. Les crides al Kremlin perquè retiri immediatament totes les forces d'Ucraïna no poden sonar més fortes. El dret internacional ha de prevaldre i prevaldrà", ha publicat a Twitter el president del Consell Europeu, Charles Michel. 


També l'alt representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, ha destacat el rebuig a l'agressió i que el món "continua unit en defensa de les lleis i principis en els quals es basen la pau i la seguretat internacionals". 

I la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha afirmat que el vot demostra que el rebuig mundial "a l'agressió injustificada i no provocada de Rússia contra Ucraïna". 

 

ARXIVAT A:
ONUUcraïnaRússia
Anar al contingut