Jutjats de Lleida
Jutjats de Lleida

Amnistiat el policia acusat d'agredir l'home que va tenir un infart durant l'1-O a Lleida

El tribunal creu que el delicte de lesions que s'imputa a l'agent de la Policia Nacional té encaix en aquesta llei, en contra del que consideren les acusacions

RedaccióActualitzat

L'Audiència de Lleida amnistia l'agent de policia acusat d'agredir Enric Sirvent, l'home que va tenir un atac de cor durant el referèndum de l'1 d'octubre del 2017 a Lleida. Sirvent va haver de ser atès per aquest infart després de rebre una puntada de peu del policia quan defensava el centre de votació del barri de la Mariola de la capital del Segrià. Es va recuperar després de 17 dies hospitalitzat i va morir el 2020, víctima de covid.

El tribunal aplica la llei d'amnistia perquè, tal com apunta la interlocutòria, no aprecia tortura, tracte degradant ni motivació ideològica en l'actuació de l'agent de la Policia Nacional --que serien supòsits en què no s'aplicaria aquesta llei. 


Xoc d'arguments

En l'escrit d'acusació, la família i l'acusació popular, representada per Òmnium Cultural, havien demanat que no s'amnistiés aquest policia en considerar que la conducta de l'agent no obeïa als propòsits que tenia el cos per a l'1-O i va superar el "llindar mínim de gravetat" exigit perquè se li apliqui la llei.

A més, al·legaven que l'agent havia actuat per motius ideològics, com subratlla l'advocada de la família, Anna Llauradó.

"Enteníem que la llei d'amnistia no es podia aplicar perquè exclou totes aquelles conductes en les quals hi podria haver alguna vulneració de drets fonamentals."

Enric Sirvent, i els seus advocats Alonso-Cuevillas i Anna Llauradó
Enric Sirvent i els seus advocats, Alonso-Cuevillas i Anna Llauradó, l'any 2019 (ACN)

L'Audiència, en canvi, ha considerat que el delicte de lesions pel qual es va processar l'agent de policia es pot amnistiar perquè té el seu "encaix natural" en la llei. En concret, el tribunal justifica la seva decisió en l'apartat que detalla que queden amnistiades "les accions fetes durant les actuacions policials per dificultar o impedir els actes de responsabilitat penal o administrativa" en el marc del referèndum de l'1-O.

En un primer moment, fins a sis agents de la policia van ser investigats per aquest cas, però el jutjat d'instrucció número 4 de Lleida el va acabar arxivant perquè va donar més credibilitat a les seves declaracions. Posteriorment, l'Audiència provincial va decidir reobrir la causa, per la qual un dels agents --l'ara amnistiat-- estava a l'espera de judici.

Ara, les parts tenen tres dies per decidir si presenten recurs davant la mateixa Audiència de Lleida i si segueixen el procediment per la via civil. Fins al 10 de juliol, s'havien amnistiat un total de 74 persones relacionades amb el procés, 50 de les quals eren policies.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OPolicia NacionalJudicialPolicialIndependènciaAmnistia
Anar al contingut