Milers de casos més de nadons robats s'han arxivat per haver prescrit
Milers de nadons van desaparèixer entre la Guerra Civil i els anys 90 (Pixabay/Weinstock)

Amnistia Internacional reclama a Espanya mesures urgents per buscar els "nens robats"

L'organització pro drets humans denuncia que no s'han posat mitjans suficients i no es fa acompanyament a les víctimes

RedaccióActualitzat

Amnistia Internacional (AI) reclama que l'estat espanyol aprovi una llei sobre nadons robats que aclareixi els casos de milers de nadons desapareguts entre la Guerra Civil i els anys 90 i que doni suport a les víctimes.

Els robatoris de nadons podien passar en presons, hospitals, maternitats o cases de beneficència, i la majoria de les víctimes eren dones d'origen humil, mares joves o mares solteres.

Després del part, els deien que el nadó havia mort i no el podien veure, i que l'hospital s'encarregava d'enterrar-lo. Són casos com el de la Ruth, una dona que el 1993, quan tenia 19 anys, va donar llum a una criatura en una clínica de Bilbao i no la va veure mai més:

"Abans de sortir ni tan sols el cap del nen el metge va començar a fer escarafalls dient: 'Deu meu que és això?' No em van ensenyar el nadó però jo sí que el vaig veure. I vaig veure un nen normal. El van tapar amb un llençol quirúrgic i jo veia que es movia."

A l'informe "Temps de Veritat i de Justícia" que ha fet l'organització pro drets humans, denuncia els obstacles per investigar aquests casos que s'haurien produït durant més de 50 anys, i apunta que milers de persones podrien haver estat objecte de desaparició forçada, de sostracció o de substitució d'identitats quan acabaven de néixer.

La majoria de les investigacions obertes per la fiscalia s'han acabat tancant amb molt poca investigació i argumentant la prescripció dels delictes.

Amnistia Internacional ha constatat que hi va haver nadons que van arribar a ser lliurats a famílies de Mèxic o Xile, registrats com a fills i filles biològics. La ideologia de gènere franquista que va posar el focus en el control de les dones, la seva sexualitat i la seva maternitat, va imposar la creació de lleis, algunes vigents fins a finals dels 90, que van permetre emparar la sostracció il·legal de nadons, assegura l'organització pro drets humans.

La investigació d'AI s'ha dut a terme a Catalunya, País Valencià, Andalusia, Madrid i el País Basc perquè concentren més del 80% de les diligències d'investigació empreses per la fiscalia des del 2011.

Amnistia afirma que, encara que en els últims anys s'han posat en marxa alguns recursos per abordar aquest tema - com el Servei d'Afectats del Ministeri de Justícia, - no compten amb els mitjans suficients, no fan acompanyament a les víctimes, i no proporcionen suport psicològic, ni orientació jurídica.

ARXIVAT A:
Drets humans
Anar al contingut