Alta demanda de tests d'antígens el primer dia que valen com a màxim 2,94 euros

Les farmàcies catalanes han venut uns tres milions de testos ràpids les dues setmanes de les festes de Nadal, quan es pagaven al doble o el triple que ara, amb els preus regulats

Actualitzat

Des d'aquest dissabte es poden comprar a les farmàcies testos d'antígens a un màxim de 2,94 euros, per la regulació establerta pel govern espanyol aquesta setmana.

La tornada a l'escola i la possibilitat de notificar una baixa laboral a través d'aquest autodiagnòstic ha fet que els testos continuïn estant molt sol·licitats. En el cas de les escoles, les proves que es fan als alumnes quan es detecta un positiu a l'aula són gratuïtes, però gairebé sempre impliquen més testos a la resta de la família i contactes i aquests ja no estan subvencionats.

Amb els nous preu, alguna farmàcia ja s'ha quedat sense testos aquest dissabte. Segons han explicat alguns farmacèutics, fins ara els clients potser se n'emportaven un parell i ara n'agafen sis o vuit.

Durant les festes de Nadal, que van coincidir amb l'aparició de la variant òmicron, la demanda es va disparar i es van arribar a veure preus abusius dels testos ràpids, que s'han convertit en un element més en el control de la pandèmia.

Els catalans van comprar uns tres milions de testos ràpids, en les dues setmanes que van del 20 de desembre al 2 de gener, segons els càlculs de la multinacional IQVIA, especialitzada en l'anàlisi de dades farmacèutiques.

En general, s'han pagat al doble o al triple que ara, entre els 6 i els 10 euros, amb alguns casos extrems de fins a 30 euros, quan no se'n trobaven.

Això mentre en alguns països europeus com Portugal, França, Alemanya, Àustria o el Regne Unit eren gratuïts.

Arriba tard

"La mesura arriba tard", ha dit a Catalunya Ràdio la secretària del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Aina Surroca, que s'ha mostrat partidària de regular els preus, però s'ha queixat que "es fa de manera precipitada, sense deixar temps de preparació a la cadena del medicament". Els proveïdors també s'han d'adaptar als nous preus.

Segons Surroca, algunes farmàcies hauran de vendre ara sense guanys o a pèrdues, si tenen material acumulat. També ha defensat la venda en farmàcies i l'atenció als clients, que fan "moltes consultes abans i després de fer-se el test".

Es continuaran venent només a les farmàcies.

L'associació que agrupa les grans empreses de distribució, Anged, ha demanat al govern espanyol que es puguin vendre als supermercats, com es fa a altres països europeus, però Sanitat ho ha rebutjat amb l'argument que els testos d'antígens són productes sanitaris que requereixen supervisió.

A Portugal, per exemple, es venen a dos euros als supermercats i, de fet, molts espanyols han creuat la frontera aquest Nadal per comprar testos per a tota la família.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Certificat Covid
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut