Destrucció a Al-Mawasi després de l'atac aeri israelià (Reuters/Mohammed Salem)

Almenys 90 morts en un atac israelià contra un camp de refugiats de Gaza

L'exèrcit buscava matar el número dos de Hamas, però no ha confirmat si ha aconseguit abatre'l durant el bombardeig

Actualitzat

Nova massacre a la Franja de Gaza causada per un bombardeig de les Forces de Defensa d'Israel d'un lloc declarat "zona humanitària".

Almenys 90 persones han mort i unes 300 han resultat ferides a Al-Mawasi, un campament situat a la costa, entre Rafah i Khan Yunis, al sud, on es refugien milers de desplaçats per la guerra. El ministeri de Salut de Gaza ha actualitzat les xifres al llarg del dia.

Segons la UNRWA, l'agència de l'ONU per als refugiats palestins, en aquesta àrea s'hi concentren 1,5 milions de persones que han perdut casa seva.

Segons l'exèrcit israelià, l'objectiu de l'atac era Mohammed Deif, número dos de Hamas i cap de l'ala militar de les Brigades Al-Qassam, vinculades a Hamas.

 

Deif també està considerat un dels artífexs de l'atac de Hamas en territori israelià del 7 d'octubre en què van morir gairebé 1.200 persones i 251 van ser capturades, desencadenant de l'actual guerra a Gaza, una ofensiva sostinguda per Israel que ja ha entrat en el desè mes i que ha trinxat la Franja i ha convertit en desplaçats interns la majoria dels 2,3 milions de gazians.

En un comunicat, l'exèrcit israelià ha assegurat que Deif era en "una zona tancada i controlada per Hamas on només hi havia terroristes de Hamas i no havia civils". Hi hauria, també, per exemple, Rafa Salama, comandant de la brigada de Khan Yunis.

Per tot plegat, defensa que ha fet "un atac precís" i que "la majoria de les víctimes també són terroristes que estaven amb Deif i Salama". 

De totes maneres, el mateix Netanyahu ha admès, a última hora de la tarda, que no està confirmat que Deif hagi mort durant l'atac.

Trasllat del cos d'una persona morta en l'atac israelià (Reuters/Hatem Khaled)

Hamas, per la seva banda, assegura que totes les víctimes són civils i acusa Israel d'utilitzar un argument fals per atacar: 

"No és el primer cop que Israel afirma tenir com a objectiu dirigents palestins, només perquè després es demostri que ha mentit i que utilitza aquestes falses al·legacions per encobrir l'abast de la terrible massacre."

"Queden moltes despulles de màrtirs escampades pels carrers, sota la runa i al voltant de les tendes de desplaçats als quals no podem atendre a causa de la intensitat de l'atac" de l'exèrcit israelià, ha explicat Mahmoud Bassal, portaveu de la Defensa Civil, que no dubta a parlar de "nova massacre".

Els ferits en l'atac han estat conduïts a hospitals de la Franja, on fa temps que falten mitjans i personal i on es limiten a atendre els més greus.

Expectació a l'exterior de l'hospital Nasser de Khan Yunis després de l'atac israelià (Reuters/Mohammed Salem)

Aquest atac israelià arriba la mateixa setmana que s'han intensificat els contactes diplomàtics a Qatar i els esforços dels mediadors per trobar un acord per a un alto el foc. 

Una setmana, d'altra banda, en què també s'han intensificat els atacs contra llocs considerats segurs, com les escoles de l'ONU que funcionen com a refugi per als desplaçats. Diumenge les bombes van caure sobre una escola del centre de la Franja, i van causar la mort d'almenys 16 persones, i dimecres almenys 25 persones van perdre la vida en l'atac a una escola del sud. Uns atacs que no són nous, perquè al juny unes quaranta persones van morir en el bombardeig d'una escola de la UNRWA.


Bombardejat un segon camp

L'atac a Al-Mawasi no ha estat l'únic d'aquest dissabte: més al nord, a prop de la ciutat de Gaza, han mort almenys 17 persones i una vintena han resultat ferides en el bombardeig de la mesquita d'Al-Shati, un altre camp de refugiats.


L'Autoritat Palestina apunta als Estats Units

Els atacs a Al-Mawasi i a Al-Shati han estat condemnats per l'Autoritat Nacional Palestina, liderada pel seu president, Mahmud Abbas.

A més, el portaveu de la presidència, Nabil Abu Rudeineh, ha responsabilitzat el govern dels Estats Units de l'atac a Al-Mawasi, per l'ajuda militar i financera que continua facilitant al govern encapçalat per Benjamin Netanyahu


Més de 38.400 morts

Les autoritats sanitàries de la Franja, d'altra banda, han actualitzat aquest migdia el balanç de víctimes mortals causades per l'ofensiva israeliana des del 7 d'octubre, que ja ha provocat la mort de 38.443 gazians.

En aquests més de nou mesos també han resultat ferides 88.481 persones

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaGazaGuerra a GazaHamas
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut