Els talibans han prohibit l'educació secundària i universitària a les dones (Reuters/Ahmad Masood)

Almenys 82 nenes ingressades després de ser enverinades en dues escoles de l'Afganistan

Segons fonts oficials, uns desconeguts van ruixar les aules amb verí i totes les nenes tenen nàusees i problemes respiratoris

RedaccióActualitzat

Almenys 82 nenes afganeses han estat hospitalitzades perquè les han enverinat en dues escoles de la província de Sar-e Pol, al nord del país. 

Es tracta d'alumnes de primària --és a dir, menors de 13 anys--, que són els únics estudis que tenen permesos. Els talibans han prohibit l'educació secundària i la Universitat per a les dones a l'Afganistan.

Els dos atacs van passar la setmana passada. En el primer, van ser enverinades 56 nenes, a més de quatre mestres, dos conserges i un pare de l'escola. L'endemà, en un altre centre, 26 estudiants i quatre mestres van ser víctimes de l'atac.

Segons fonts oficials, "totes les estudiants que van ser traslladades a l'hospital tenien nàusees i problemes respiratoris després que persones desconegudes van ruixar verí a les aules". Afegeixen que el seu estat de salut "és bo".

Les autoritats han informat que ja han començat a investigar per trobar-ne els responsables.

L'Unicef ha reclamat justament als talibans que ho investiguin a fons, així com protecció per a les afganeses. En un tuit, l'agència de l'ONU subratlla que les escoles "han de ser refugis de seguretat" i les dones "haurien de poder treballar sense posar en perill les seves vides".

 Al febrer, centenars de nenes iranianes també van patir enverinaments lleus a escola. Es van atribuir a grups religiosos contraris a l'educació de les nenes.
 

Segregació i escola només fins als 13

A l'Afganistan, dins el reguitzell de mesures que han pres els talibans des de l'agost del 2021 perquè el pes de la dona sigui residual, les nenes tenen vetada l'educació secundària i universitària. A més, nens i nenes han de fer classe separats i elles han de tenir sempre una dona com a mestra.

A partir de la interpretació més radical de la xaria o llei islàmica, les dones no tenen dret a l'educació i són poques les que poden treballar. Estan obligades a cobrir-se el cos i la cara en llocs públics i depenen de la tutela dels homes. Una opressió acompanyada de detencions i tortures.

Entre les últimes mesures, a més, des del desembre passat, les dones tenen vetat treballar en organitzacions no governamentals. 

ARXIVAT A:
Afganistan
Anar al contingut