L'explosió ha passat quan desenes de persones assistien a missa (EFE EPA PGLDS-PIO)

Almenys 4 morts i 42 ferits per una explosió durant una missa a les Filipines 

L'atac ha passat a la ciutat de Marawi, a la regió autònoma de Bangsamoro, de majoria musulmana

RedaccióActualitzat

Almenys 4 persones han mort i 42 més han resultat ferides a causa d'una explosió ocorreguda durant la celebració d'una missa catòlica al sud de les Filipines, a l'illa de Mindanao. Ha passat a la localitat de Marawi, capital de la província de Lanao del Sud, en un poliesportiu de la Universitat de Mindanao on es feia l'acte religiós.

En el moment de l'explosió hi havia desenes de persones, moltes de les quals estudiants.

Estat Islàmic ha reivindicat l'atac en un missatge a Telegram.

Mamintal Adiong, governador de Lanao del Sud, ja havia assegurat poc després de l'explosió  que es tractava d'un atac terrorista. El governador ha remarcat que a la província s'hi defensen els drets humans, "i això inclou el dret a la religió"

Lanao del Sud forma part de la regió autònoma de Bangsamoro, de majoria musulmana. 


Dècades de conflictes i atemptats

Els musulmans són el 20% de la població total de l'illa, que fa dècades que pateix atemptats en llocs com autobusos, esglésies o mercats, i conflictes amb grups islamistes com Abu Sayaf i Maute, adscrits a Estat Islàmic.

Al 2017, Marawi va ser parcialment ocupada per grups jihadistes afins a Estat Islàmic

Forces de seguretat inspeccionant el lloc dels fets (EFE EPA PGLDS-PIO)

La contraofensiva de l'exèrcit filipí per recuperar la ciutat va durar cinc mesos, amb combats carrer a carrer en què van morir 1.200 persones: 978 jihadistes, 168 soldats i 87 civils.

L'explosió d'aquest diumenge arriba dos dies després que 11 suposats integrants del grup terrorista Dawlah Islamiyah i el seu líder morissin en una operació de l'exèrcit en una zona muntanyosa al sud-oest de Mindanao.


Sense dades sobre l'autoria

El president de les Filipines, Ferdinand Marcos, ha atribuït l'atac a "terroristes estrangers", però no ha donat cap dada sobre la nacionalitat o l'afiliació de l'autor o els autors a algun grup armat. 

"Els extremistes que exerceixen la violència contra els innocents sempre seran considerats enemics de la nostra societat", ha dit també Marcos en un missatge publicat a X / Twitter en què ha assegurat que portarà "davant la justícia els autors d'aquest acte despietat".


Crida a la unitat de cristians i musulmans

Ahod Ebrahim, ministre en cap del govern de Bangsamoro, ha condemnat "aquests actes atroços" i ha demanat una "investigació en profunditat".

Majul Gandamra, alcalde de Marawi, ha fet una crida a la unitat de les comunitats cristiana i musulmana i ha volgut remarcar que la ciutat "és des de fa molt de temps un símbol de coexistència pacífica i harmonia". 

"No permetrem que actes de violència com aquest eclipsin el nostre compromís en favor de la pau i de la unitat", ha afegit.

En un missatge a Facebook, la Universitat de Mindanao s'ha mostrat "profundament entristida i consternada per l'acte de violència ocorregut durant una reunió religiosa", i l'ha qualificat d'"horrible i sense sentit".

ARXIVAT A:
ReligióFilipines
Anar al contingut