Una zona residencial de l'Afganistan, totalment empantanegada pel fang i l'aigua
El fang s'acumula després de les inundacions al nord de l'Afganistan (Reuters/Sayed Hassib)

Centenars de morts per les sobtades inundacions que arrasen el nord de l'Afganistan

El Programa Mundial d'Aliments de l'ONU eleva fins a 311 la xifra de morts per les riuades

RedaccióActualitzat

Centenars de persones han mort al nord de l'Afganistan per les fortes riuades i inundacions provocades per les pluges sobtades de les últimes hores. El Programa Mundial d'Aliments de l'ONU ja xifra en 311 les persones mortes fins ara.

En una piulada, l'organització vinculada a les Nacions Unides explica que ja han mort més de 300 persones i més d'un miler d'habitatges han quedat destruïts. La publicació afegeix que aquesta és una de les moltes inundacions que s'han produït en les últimes setmanes, a causa de les pluges inusualment intenses:

Segons informacions de l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM), també vinculada a l'ONU, la xifra s'elevaria a més de 200 morts. L'organització intergovernamental calcula que ja hi ha hagut més de 100 morts al districte de Baghlan Jadid i prop d'un centenar més a Burka. També hi ha desenes de desapareguts i molta gent ha quedat atrapada a les teulades dels habitatges, segons les mateixes fonts.

El temporal sobtat ha ocasionat fortes inundacions i corrents d'aigua. El personal d'emergència continua buscant possibles víctimes sota el fang i la runa amb l'ajuda de les forces de seguretat de l'exèrcit nacional i la policia.

Els talibans parlen de "centenars" de morts"

El govern talibà ha admès que "centenars" de ciutadans "han sucumbit a les inundacions i un nombre substancial de persones han resultat ferides". Ho ha dit el portaveu talibà, Zabiula Muyahid, que ha afegit que les pluges torrencials han causat "una gran devastació a les propietats residencials, la qual cosa ha desembocat en importants pèrdues econòmiques".

Els talibans han ordenat que es mobilitzin amb celeritat tots els recursos disponibles per a les operacions de rescat, evacuació dels morts i tractament mèdic dels ferits.

Devastació en una zona residencial del districte de Baghlan, a l'Afganistan
Devastació en una zona residencial del districte de Baghlan, a l'Afganistan (Europa Press/Contacto/Mehrabuddin Ibrahimi)

L'ONU alerta de la vulnerabilitat de l'Afganistan al canvi climàtic

En una piulada, el relator especial de l'ONU a l'Afganistan, Richard Bennett, ha expressat el seu condol per l'elevat nombre de víctimes i ha recordat que les tràgiques conseqüències d'aquestes inundacions "són un clar recordatori de la vulnerabilitat de l'Afganistan davant la crisi climàtica".

Bennett ha afegit que "cal ajuda immediata i una planificació a llarg termini per part dels actors internacionals i dels talibans", que controlen el país.


Les inundacions d'aquesta primavera anormalment plujosa a l'Afganistan també han afectat altres províncies de l'oest i el nord-est del país, on han provocat enormes pèrdues econòmiques.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaInundacions Afganistan
Anar al contingut