Manifestació en suport al candidat opositor, Edmundo González Urrutia, a Caracas

Almenys 11 morts a Veneçuela en les protestes contra els resultats de les eleccions

Des que el Consell Nacional Electoral va atorgar la victòria a Nicolás Maduro, s'han multiplicat les protestes a bona part del país per la victòria
Redacció Actualitzat
TEMA:
Veneçuela

Almenys 11 persones han mort aquest dimarts a Veneçuela en les protestes de rebuig pels resultats electorals oficials de diumenge, segons han informat quatre ONGs. La xifra gairebé duplica el balanç fet per Fòrum Penal, que lidera la defensa dels anomenats presos polítics del país.

Del total de morts, cinc van ocórrer a la capital, Caracas, dos a l'estat de Zulia (al nord-est), dos més a Yaracuy (a l'oest) i un a Aragua (al nord) i un altre a Táchira, a l'oest. D'aquestes víctimes, dues eren menors d'edat, de 15 i 16 anys, segons van indicar quatre organitzacions en una roda de premsa.

Des d'aquest dilluns, hi ha hagut múltiples protestes de rebuig a Caracas i a bona part del país davant els resultats que ha fet públics el Consell Nacional Electoral, que atorga la victòria a l'actual president, Nicolás Maduro.

El fiscal general de Veneçuela, Tarek William Saab, ha anunciat la detenció d'almenys 749 persones per les protestes, que el govern de Nicolás Maduro atribueix a un "intent de cop d'estat" per part de l'oposició.

Amb tot, el chavisme també ha reunit els seus simpatitzants arreu del país, però sobretot a Caracas, per mostrar el seu suport a la victòria de Nicolás Maduro. Des del palau de Miraflores, el president veneçolà els ha encomanat estar mobilitzats per "restituir la pau, la tranquil·litat i la normalitat".

Protesta contra Maduro a Caracas, dos dies després de les eleccions (Reuters/Gaby Ora)(Reuters/Gaby Ora)

Més veus internacionals demanen revisar els resultats

El Centre Carter, que va participar com a observador a Veneçuela, ha tret un comunicat aquest dimarts declarant que les eleccions presidencials no "s'han adequat als estàndards internacionals d'integritat electoral", per la qual cosa "no es poden considerar com a democràtiques".

Aquest pioner organisme en l'observació d'eleccions denuncia que no ha pogut verificar l'autenticitat dels resultats presentats pel Consell Nacional Electoral de Veneçuela, així com l'absència dels resultats desglossats per mesa.

Per això, ho qualifica de "greu violació dels principis electorals", mentre continuen sense computar dos milions de vots -- la victòria de Maduro es va proclamar amb el 80% de l'escrutini --.

Així mateix, el Centre Carter descriu un ambient "de llibertats restringides en detriment d'actors polítics, organitzacions de la societat civil i mitjans de comunicació" durant les presidencials, i acusa les autoritats del CNE de "mostrar parcialitat a favor de l'oficialisme".

En aquesta línia, més veus internacionals se sumen a les exigències de transparència a Veneçuela. El president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva​ -- que ha exercit el paper de mediador entre govern i oposició veneçolana els últims mesos -- ha dit que en tot procés electoral un segon recompte de vots ha de ser possible.

ARXIVAT A:
Nicolás Maduro Veneçuela
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut