Una mà amb un mòbil i una targeta bancària a la mà
Els estafadors envien missatges fraudulents per accedir a les dades personals (iStock)

Alerten de l'estafa amb un SMS o una trucada falsos als clients de CaixaBank

Els estafadors es fan passar per treballadors del banc per aconseguir les dades d'accés dels clients

RedaccióActualitzat

Alerta per una nova estafa dirigida en aquest cas als clients de CaixaBank. Segons han alertat els Mossos d'Esquadra i l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, els estafadors es fan passar per treballadors de l'entitat a través de trucades o missatges al mòbil per robar les dades de les seves víctimes.

En el cas dels SMS, informen d'un intent d'accés al compte d'usuari del client, evidentment fals, i incorporen un enllaç en què inciten a clicar per solucionar el problema "verificant" les dades.

És aquí on aconsegueixen el nom d'usuari i la contrasenya de la persona per accedir després al seu compte bancari i autoritzar transferències i pagaments.

Què ha de fer si fas clic en un enllaç maliciós?

En cas de clicar sobre l'enllaç maliciós --aquest o el de qualsevol altra estafa--, l'Agència de Ciberseguretat recomana, d'entrada, mantenir la calma, per després començar comprovant la informació que t'han pogut robar i valorar-ne l'abast.

Després cal recollir el màxim d'informació que puguis sobre el recorregut que has seguit per caure a la trampa i fer-ne captures de pantalla.

Recomana esborrar els arxius desconeguts que hagis pogut descarregar, així com revisa els missatges enviats pel teu compte de correu electrònic per veure si n'hi ha algun que s'hagi enviat sense el teu coneixement. També fer el mateix amb les a xarxes socials.

Un altre punt que destaquen és que no confirmis permisos i accessos desconeguts, revisis les teves subscripcions a serveis, aturis pagaments i canviïs les contrasenyes dels teus comptes personals.

L'Agència de Ciberseguretat disposa d'un servei en cas d'incident, el CERT, amb el qual es pot contactar. Si el frau ha comportat algun robatori econòmic o d'identitat, cal denunciar-ho als Mossos.

 

 

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraCiberdelicte
Anar al contingut