Elefants marins a Geòrgia del Sud, al nord de l'Antàrtida
Els elefants marins són una de les comunitats animals afectades (iStock)

Alerta per un insòlit brot de grip aviària en mamífers a tocar de l'Antàrtida

S'ha detectat el virus en elefants marins i foques de l'illa de Geòrgia del Sud i els científics temen que s'estengui en grans poblacions animals de la zona

RedaccióActualitzat

Preocupació científica per la detecció de casos de grip aviària en mamífers a prop de l'Antàrtida, pel risc que el virus, molt contagiós, s'estengui en grans poblacions d'animals a la zona amb un impacte devastador.

En concret, s'ha detectat en elefants marins i foques de l'illa de Geòrgia del Sud, situada al nord i que forma part del territori d'ultramar britànic. També hi ha hagut casos en estercoràrids, una au similar a les gavines, i en xatracs antàrtics.

"Tenint en compte que l'Antàrtida és una àrea de biodiversitat tan única i especial, és trist i preocupant veure que la malaltia s'estén als mamífers de la regió", ha dit aquest dijous el director de serveis científics de l'Agència de Sanitat Animal i Vegetal del Regne Unit (APHA, per les sigles en anglès), Ian Brown.

En tot cas, les dades que han extret suggereixen que no hi ha hagut una adaptació generalitzada del virus ni un augment del risc d'infecció per als humans, que és molt baix. Malgrat això, segons Brown, encara és incert com s'està estenent en aquest conjunt d'illes al nord de l'Antàrtida.

Sospites des de l'octubre

Els científics van sospitar per primera vegada de la presència de la grip aviària a la zona fa tres mesos, l'octubre de l'any passat, després de la mort en massa d'elefants marins i de diversos ocells marins.

L'equip de l'Agència de Sanitat Animal i Vegetal del Regne Unit ha treballat sobre el terreny tres setmanes per recollir mostres dels animals, que han donat positiu en grip aviària.

Creuen que el virus probablement ha estat introduït pel moviment d'aus migratòries d'Amèrica del Sud.

Els pingüins, els animals més emblemàtics de l'Antàrtida, encara no semblen estar afectats per la grip. No s'ha detectat una mortalitat superior a la mitjana.

Un os polar mort a Alaska

Justament, la setmana passada es va confirmar el primer cas de mort conegut d'un os polar pel virus de la grip aviària. I també preocupa els experts de la zona.

"Si un ocell està infectat, els ossos polars no són exigents amb el que mengen. Si està mort i és comestible, probablement se'l menjaran", ha assegurat el biòleg canadenc Andrew Derocher, especialitzat en ossos polars a la Universitat d'Alberta, en declaracions a l'agència Reuters.

"Hi ha una probabilitat molt alta que interactuïn el canvi climàtic, la grip aviària, la mortalitat d'aus i els ossos polars", afegeix.

 

 

ARXIVAT A:
CiènciaAntàrtida
Anar al contingut