Un home amb una mànega davant del foc, aquest dilluns a Oliveira de Azemeis, a Portugal

Alerta màxima a Portugal per una onada d'incendis, amb set morts i sis ferits greus

Espanya, França i Itàlia han enviat avions per combatre el foc, mentre el govern decreta l'estat d'alerta fins dijous per les males condicions meteorològiques
Redacció / Agències Actualitzat
TEMA:
Portugal

Portugal està en alerta màxima per l'onada d'incendis que afecta bona part del territori, sobretot entre el districte d'Aveiro i l'àrea de Porto, al nord del país, i el govern ha demanat ajuda a la Unió Europea.

En les tasques d'extinció han mort set persones. Entre elles, tres bombers, dues dones i un home, que treballaven en les tasques d'extinció aquest dimarts. 

També ha mort una persona carbonitzada quan intentava salvar maquinària de l'empresa forestal on treballava, i també hi ha almenys sis ferits greus.

Aquest dimarts al vespre hi havia actius una seixantena d'incendis dels quals 30 es consideren "significatius". Uns 4.000 bombers lluiten per combatre'ls amb l'ajuda de 1.200 vehicles. Una trentena de mitjans aeris, sis d'ells enviats des d'Espanya, França i Itàlia, han participat en les tasques d'extinció al llarg d'aquest dimarts.


Onada d'incendis per altes temperatures i fort vent

Els incendis els alimenten les altes temperatures, fregant els 30 °C, i el fort vent, i les flames ja han destruit desenes de cases en diverses àrees del país. 

L'onada va començar el cap de setmana i es va decretar l'estat d'alerta fins dimarts, però aquest dilluns s'han declarat més de 200 incendis i el govern del país ha decidit allargar l'alerta fins dijous.

Un home davant del foc, aquest dilluns a Albergaria-a-Velha, a Portugal (EFE)

"Passarem hores difícils els pròxims dies"

Ho ha anunciat aquest dilluns el primer ministre, Luís Montenegro, que ha dit que el motiu són les condicions meteorològiques, que afavoreixen els incendis:

"Cal que siguem realistes, passarem hores difícils els pròxims dies i ens hem de preparar."

Espanya, França, Itàlia hi han enviat avions Canadair per lluitar contra el foc, demanats pel govern de Portugal a través del Mecanisme Europeu de Protecció Civil.

Montenegro ha agraït a als líders de la UE i dels quatre països a X/Twitter l'ajuda "ràpida i fonamental" en aquests "dies difícils" per a Portugal:

Persones fugint del foc i el fum, aquest dilluns a Albergaria-a-Velha, a Portugal (EFE)

Els pitjors incendis, entre Aveiro i Porto

Aquí és on es concentren els esforços d'extinció, principalment als municipis d'Oliveira de Azeméis, Sever do Vouga i Albergaria-a-Velha.

Aquest dilluns a la tarda hi havia actius 36 incendis --cinc dels quals a la regió d'Aveiro--, que han cremat 10.000 hectàrees i tenen potencial per cremar-ne 20.000 més. Al llarg de dimarts hi ha hagut més de 200 nous focus. 

Persones en una carretera fugint del foc, aquest dilluns a Sever do Vouga, a Portugal (Europa Press)

Un bomber mort per aturada cardiorespiratòria

De les set persones mortes, quatre són bombers, un d'ells per una aturada cardiorespiratòria. D'altra banda, un treballador forestal ha mort cremat i una persona va morir al carrer de manera sobtada.

L'últim balanç d'aquest dimarts ha quantificat en una cinquantena el nombre de persones ferides.

Els incendis han obligat a evacuar centenars de persones i hi ha carreteres i vies fèrries tallades a causa dels focs, en una situació qualificada de "crítica" pels responsables de Protecció Civil.

 

Un home davant del foc, aquest dilluns a Sever do Vouga, a Portugal (Europa Press)
ARXIVAT A:
Incendis Portugal
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut