Els Mossos aconsellen fer jugar els menors sense auriculars als videojocs
Els Mossos aconsellen fer jugar els menors sense auriculars als videojocs (iStock/LPETTET)
CATALUNYA MIGDIA CAP DE SETMANA

Alerta dels Mossos per casos d'assetjament escolar a través de videojocs en línia

Sota l'anonimat d'un avatar, els agressors veten de manera sistemàtica un jugador: sovint es tracta de companys de classe, però també poden ser desconeguts

Actualitzat

Els Mossos d'Esquadra alerten d'una nova modalitat d'assetjament escolar a través dels videojocs en línia.

Són jocs d'equip en directe on els jugadors poden tenir converses de veu i enviar-se missatges. En aquesta varietat de bullying els agressors s'agrupen per perseguir, amenaçar i finalment eliminar del joc la víctima.

De fet, la policia adverteix que en el 100% dels casos de bullying en edat escolar també hi ha assetjament a internet, especialment entre els 11 i els 16 anys. I és que els Mossos han detectat que les noves tecnologies fan que els processos d'assetjament s'accelerin.

La policia emmarca aquest tipus de ciberassetjament escolar a través dels videojocs dins d'una altra pràctica més global anomenada spoofing i que es basa en el fet que els agressors es fan passar per una altra persona.


Com operen els ciberassetjadors?

En aquest cas, sota l'anonimat d'un avatar, els agressors se senten impunes dins del videojoc i veten de manera sistemàtica el jugador.

Sovint es tracta de companys de classe que en la vida real fan el buit a la víctima, però també poden ser desconeguts com ara persones adultes.

Com ho fan? Ho explica Xavier Ibarz, agent de la unitat de Proximitat i Relació amb la Comunitat.  

"Cada cop que entres al videojoc et maten, i quan et tornes a connectar et tornen a matar. Hi ha assestjament dins del mateix videojoc." 


Què faig si li fan això al meu fill o filla?

Davant d'això, el consell dels Mossos és fer jugar el menor que tenim a càrrec nostre sense auriculars.

En aquest sentit, David Guerrero, cap de la unitat de Proximitat, adverteix que els insults i les amenaces també es fan a través del xat del joc i dels canals d'àudio amb els quals es comuniquen els jugadors. I tot això pot passar desapercebut pels pares.

Com es pot detectar aquest tipus de bullying?

És clau estar pendent dels joves per si canvien d'actitud, d'amistats o ja no volen jugar a aquell joc al qual sempre estaven enganxats.

La solució passa sempre per trencar l'aïllament i parlar amb ells.

Els Mossos assenyalen que cal canviar el concepte de control parental pel de "protecció parental". I una manera de fer-ho, com assenyalen també altres experts, és establir un diàleg amb els menors. En aquest sentit, des de la Unitat de Proximitat dels Mossos, Xavier Ibarz dona aquest consell: 

"A l'hora de sopar, crear un debat amb els fills, sense pantalles ni mòbils, perquè tinguin un esperit crític."


Por, angoixa i frustració

En casos com aquest, a més de la por i l'angoixa, s'hi afegeix la frustració, perquè sovint la solució passa per fer-se un usuari nou i esperar a no ser descobert. Però això també té conseqüències per al jugador dins del videojoc.

I és que, quan es canvia d'usuari, es perden tots els premis o beneficis que s'han aconseguit acumular dins del joc. "Renunciar a això, els és molt difícil", relata Guerrero. 


Una conducta difícil de perseguir

Els Mossos admeten que perseguir aquestes conductes és difícil, perquè no sempre prosperen les queixes ni hi ha un moderador del videojoc disponible per fer fora els agressors.

Els agressors, a més, juguen amb avantatge. Rarament els localitzen i, si són expulsats, sempre es tornen a crear un usuari nou.

 

ARXIVAT A:
Assetjament escolar
Anar al contingut