La majoria de contenidors del dipòsit de Sitakunda han quedat destruïts
La majoria de contenidors del dipòsit de Sitakunda han quedat destruïts (Reuters / Al Mahmud)

Almenys 49 morts en una explosió de contenidors amb productes químics a Bangladesh

Primer s'ha declarat un incendi i mentre els bombers apagaven les flames hi ha hagut l'explosió, que podria causar més víctimes mortals entre els més de 300 ferits

RedaccióActualitzat

L'incendi i posterior explosió de contenidors amb productes químics en un dipòsit a Bangladesh ha deixat almenys 49 morts, segons l'últim balanç de les autoritats de Bangldesh.

La xifra de víctimes pot augmentar perquè entre els més de 300 ferits n'hi ha que es troben en estat crític i encara hi ha persones desaparegudes entre la ferralla. Entre les víctimes també hi ha bombers i policies que han acudit a la zona.

Més de 25 equips de bombers treballen des de fa hores per contenir la situació i evitar que els productes químics acabin abocats al mar. Per reforçar aquests equips, l'exèrcit ha enviat uns 250 soldats, que s'han encarregat de contenir amb sacs de sorra el vessament de productes químics.

Aquest és l'últim incident que posa de manifest la situació precària en la seguretat industrial del país.

Un incendi i una explosió

Dissabte a dos quarts de deu del vespre, hora local, es va declarar un incendi en un dipòsit de contenidors situat a Sitakunda, a uns 40 quilòmetres del port de Chattogram. En aquest magatzem a l'aire lliure hi havia més de 4.000 contenidors, segons l'empresa, molts dels quals contenien productes químics i altament inflamables.

Centenars de bombers i policies, segons relata l'agència France Presse, han acudit a l'emergència. Entre una i dues hores després, mentre treballaven per sufocar les flames, s'ha produït una gran deflagració.

Entre els morts i ferits hi ha bombers que s'han vist sorpresos per l'explosió
Entre els morts i ferits hi ha bombers que s'han vist sorpresos per l'explosió (Reuters / Azim Aunon)

L'explosió, descomunal segons els testimonis, ha fet tremolar els edificis a quilòmetres de distància i n'ha trencat els vidres. "Un cilindre ha volat almenys mig quilòmetre des del lloc de l'incendi i ha caigut dins del nostre petit estany", explica un botiguer.

L'incendi encara no ha estat controlat, ja que a la primera explosió l'han seguida d'altres de menys intensitat que han propagat el foc.

Un oficial dels bombers, Newton Das, ha dit que els contenidors encara estaven explotant diumenge a la tarda, hora local. Alguns contenen peròxid d'hidrogen --un producte químic que té molts usos industrials-- i d'altres estaven carregats de sofre: "És cada cop més difícil treballar a mesura que s'estenen els fums tòxics a la zona."

El director de l'empresa, Mujibur Rahman, ha declarat que "desconeix les causes i l'origen de l'incendi". El cap de bombers, Main Uddin, ha dit que sospiten que un contenidor carregat amb peròxid d'hidrogen hauria pogut ser l'origen del foc.

Centenars de ferits

Entre les víctimes hi ha treballadors dels més de 600 empleats de l'empresa, però també hi ha altres persones alienes a la companyia, com un camioner que estava al dipòsit en el moment de l'explosió: "M'ha projectat a una desena de metres d'on era i tinc les mans i les cames cremades."

També hi ha una cinquantena de ferits que són policies i bombers. Entre les víctimes mortals hi ha al menys 7 bombers i 4 més estan desapareguts, segons Reazul Karim, responsable del servei de bombers.

L'incendi fa hores que dura
L'incendi fa hores que dura (Reuters)

Els ferits han estat traslladats a hospitals de Sitakunda i Chattogram. Mohammed Elias Hossain, cirurgià civil de Chattogram, ha dit que s'ha fet una crida a tots els metges del districte, mentre a través de les xarxes socials es demanava donar sang d'emergència.


Seguretat industrial precària

Els incendis i accidents industrials són força habituals a Bangladesh. El país ha prosperat durant les últimes dècades fins a convertir-se en el segon exportador mundial de peces de vestir, però la infraestructura i l'enfocament institucional per a la seguretat industrial encara són incipients, va dir l'Organització Internacional del Treball a principis d'any.

Al voltant del 90% dels aproximadament 100.000 milions de dòlars de comerç anual de Bangladesh passen per Chattogram. I precisament entre les pèrdues que encara s'han d'avaluar, el director del magatzem de contenidors ha dit que hi havia roba a punt de ser exportada a països occidentals i que està valorada en milions de dòlars.

Les regulacions laxes i la mala aplicació de les normes han estat culpables de diversos incendis grans que han provocat centenars de morts en els últims anys.

L'any passat almenys 39 persones van morir quan un ferri es va incendiar. Fa tres anys, 70 persones van morir en un incendi en una planta de productes químics. El foc va engolir diversos edificis en un barri centenari de Dhaka, el 2020.

L'any 2020, tres persones van morir després que un dipòsit de petroli va explotar en un magatzem de contenidors a la zona de Patenga, a Chattogram, mentre que el juliol de l'any passat 54 persones van morir en l'incendi d'una fàbrica de processament d'aliments a la ciutat de Rupganj, als afores de la capital, Dhaka. Va cremar tot l'edifici i van morir homes, dones i nens.

I el 2012 hi va haver almenys 119 víctimes mortals en un altre incendi en una fàbrica que feia roba per a multinacionals estrangeres.

ARXIVAT A:
Àsia
Anar al contingut