Alcaldes catalans denuncien a Madrid les "mentides" de la policia espanyola al judici
Alcaldes de l'Associació Catalana de Municipis que van viure les càrregues de l'1-O estudien presentar accions judicials per "fals testimoni"
Alcaldes de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) denuncien a Madrid les "mentides" en les compareixences dels agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional durant el judici del procés que es fa al Tribunal Suprem. Els representants dels ajuntaments acusen els agents que han declarat al judici d'inventar-se un relat fals. Els alcaldes es mostren indignats i asseguren que a l'1-O hi va haver càrregues policials, contràriament al que han dit els policies davant del tribunal.
L'acte "La veritat de l'1 d'octubre", que s'ha fet al Centre Cultural Blanquerna, l'ha encapçalat el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i alcalde de Sallent, David Saldoni, i hi han participat 11 alcaldes i representants d'alcaldies del PDeCAT, ERC i dels comuns.
Alguns d'aquests municipis s'han presentat a les querelles contra la violència policial i no han descartat que puguin presentar accions judicials contra el que consideren "fals testimoni" dels agents dels dos cossos policials. David Saldoni ha dit que encara ho han d'analitzar i que si ho fan serà en coordinació amb les defenses dels dotze líders independentistes acusats de rebel·lió.
David Saldoni: "Els agents expliquen una realitat molt llunyana"
El president de l'ACM ha expressat la seva perplexitat pel relat dels agents: "Ens decep escoltar que expliquen una realitat molt llunyana a la que vam veure i viure als pobles catalans", i ha criticat que el tribunal presidit per Manuel Marchena no permeti visualitzar els vídeos de les càrregues policials durant l'interrogatori als agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional per contrastar el seu relat amb "la realitat".

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, durant l'acte que s'ha fet al centre cultural Blanquerna
L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha afirmat que el relat dels policies és "inventat" i "fals", mentre que el tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Asens, ha assegurat que és un relat "tergiversat" que "no té res a veure amb la realitat". Asens ha criticat que es "pretén reescriure la història" i "introduir el marc mental de la rebel·lió".
Joan Badia, alcalde de Callús, al Bages, ha afirmat que els vídeos del que va passar al seu poble l'1-O demostren que no va haver-hi "cap tipus de resistència o agressió" de votants a policies i que només cridaven "Som gent pacífica". Ha denunciat que l'actuació policial va ser violenta i es van cometre irregularitats.
Badia ha explicat l'experiència que van viure a la seva població el dia del referèndum.
"Em dolen les mentides (...). La porta de l'escola fa uns quatre metres. Ho dic perquè un guàrdia civil deia que jo obstaculitzava el pas. Jo no puc obstaculitzar res en una porta de quatre metres. El primer uniformat amb el seu escut em va tirar a terra. Van carregar contra la pobra gent que estava asseguda a terra. I dic que van carregar perquè justament la definició que va donar el senyor Nieto [exsecretari d'Estat de Seguretat], que és l'ús de la força per netejar una zona, va ser el que va passar"
A l'acte s'hi ha pogut veure un vídeo de càrregues policials i també hi han participat els alcaldes de Fonollosa, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Julià de Ramis, Vilavella, Dosrius, Garrigàs i un regidor de la Tallada d'Empordà, en representació dels 19 municipis que apareixen citats a la interlocutòria del jutge instructor de la causa contra l'1-O, Pablo Llarena.
- ARXIVAT A:
- Referèndum 1-OJudici procésProcés català