Pedro Sánchez i Albert Rivera, aquest dijous al Congrés (EFE)
Pedro Sánchez i Albert Rivera, aquest dijous al Congrés (EFE)
Madrid

Albert Rivera anuncia PSOE i Ciutadans engegaran negociacions de seguida

El candidat socialista i el líder de Ciutadans ho han acordat després d'explorar conjuntament les possibilitats d'arribar a acords

RedaccióActualitzat

L'aspirant a la presidència del govern pel PSOE, Pedro Sánchez, i el líder de Ciutadans, Albert Rivera, han acordat, en la reunió d'aquest dijous al migdia, engegar negociacions de seguida. Segons ha explicar Rivera després de la trobada, equips de negociació dels dos partits es reuniran aquest divendres a la tarda per començar aquest procés, que es centrarà en dos àmbits prioritaris: la reducció de l'atur i la lluita contra la corrupció.

Rivera ha afirmat que preveu "negociacions intenses" perquè, ha dit, no es disposa de molt temps i volen explorar acostaments també en tres eixos més: la reforma constitucional –que inclou l'encaix de Catalunya-, l'economia i la política fiscal, i la política internacional, amb Europa com a aspecte destacat.

Catalunya i Europa, preocupacions immediates

El líder de Ciutadans també ha expressat preocupació per la iniciativa de Junts pel Sí i la CUP de posar en marxa les tres lleis previstes en la resolució independentista del novembre. Rivera ha dit que n'ha parlat amb Sánchez, ha afirmat que no hi ha "cap fissura" entre els dos partits sobre aquesta problemàtica, i ha dit que té previst parlar aquest dijous mateix amb el president del govern en funcions per "coordinar una acció conjunta del PP, el PSOE i Ciutadans" per aturar-ho amb un recurs al Tribunal Constitucional, coordinació que ja van fer servir contra la resolució.

Un altre assumpte que Rivera veu urgent és el Consell Europeu que ha de tractar sobre la possible sortida del Regne Unit de la Unió Europa. El líder de Ciutadans ha dit que ha acordat amb Sánchez demanar a Mariano Rajoy que vagi a un ple extraordinari del Congrés per pactar un posicionament conjunt:

"Estem parlant de no donar passes enrere en la construcció europea, i Ciutadans vol que hi hagi una posició conjunta d'estat."

Rivera ha dit que espera que Rajoy hi accedeixi voluntàriament, però que si no és el cas, PSOE i Ciutadans ho forçaran demanant-ho al Congrés. Pel que fa a les negociacions de cara a la investidura, ha dit que, en paral·lel a les que tindran amb el PSOE -en les que participaran, entre altres, Luis Garicano i Juan Carlos Girauta-, Ciutadans també es reunirà amb el PP per definir posicions conjuntes en "temes d'estat", com els pressupostos, la política antiterrorista o la reforma constitucional:

"Tornem a recordar que no pot haver-hi legislatura, no pot haver-hi govern sense que el PP d'alguna manera se'l tingui en compte per a qualsevol tipus d'acord. No hi haurà acord si PP i PSOE no abandonen la seva "guerra freda" i entenen que Espanya necessita acords i consensos."

Rivera ha reiterat la seva preferència per un pacte PP-PSOE-Ciutadans, i ha afirmat que "no és moment de posar-li vetos ni línies vermelles a ningú, és moment d'acordar el que ens uneix."

Una trobada força llarga

Sánchez i Rivera han entrat al Congrés dels Diputats junts, i s'han reunit a la sala Martínez Noval del durant més d'una hora. aquesta ha estat la cinquena trobada de Sánchez amb les forces polítiques parlamentàries, després que aquest dimecres a la tarda va començar aquesta primera ronda de trobades amb els partits canaris, i també amb Compromís i IU-UP.

Sánchez vol explorar amb Rivera les possibilitats d'acord programàtic, a pesar que el primer exclou el PP d'un possible acord i el segon exclou Podem. Precisament aquest divendres el líder socialista parlarà amb Pablo Iglesias i tancarà aquesta primera ronda de trobades amb els partits dels quals espera el suport amb el PNB dissabte al matí.

El líder del PP i president en funcions, Mariano Rajoy, també és aquest dijous al matí al Congrés dels Diputats per reunir-se amb els membres del grup parlamentari popular, als quals explicarà com veu la situació. El PP vol demanar a la mesa del Congrés que fixi el debat d'investidura per d'aquí a 15 dies. Pedro Sánchez, que ha demanat entre tres setmanes i un mes de temps per poder fer les negociacions, ja ha criticat el que ha qualificat de "pressa estranya" del PP, i li ha recriminat que demani això "qui ha bloquejat la situació durant més de 40 dies".

Sánchez es reunirà la setmana que ve amb la resta de forces polítiques parlamentàries, excepte Bildu. Molesta amb la decisió de deixar-los de banda, la diputada de Bildu, Marian Beitialarrangoitia, dit que això "contradiu" la seva voluntat de "diàleg amb tots", i ha exigit a Pedro Sánchez que expliqui el "motiu real" de no afegir-los a la ronda de consultes.

Sánchez ja ha dit que tant al PP, a ERC com a DL no els demanarà suport, ni amb vots a favor ni amb l'abstenció, perquè no veu coincidències amb els seus projectes polítics.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut