Exterior de la presó Holman, a Alabama, on Kenneth Smith ha estat executat (EFE/EPA Dan Anderson)
Catalunya nit

Alabama executa un pres asfixiant-lo amb nitrogen per primera vegada a la història

Kenneth Smith, que no van poder executar amb la injecció letal, ha trigat 32 minuts a morir mitjançant aquest mètode polèmic i qüestionat

Ignasi Abad/RedaccióActualitzat

Kenneth Smith s'ha convertit aquesta matinada en la primera persona executada amb gas nitrogen. L'estat d'Alabama ha fet servir aquest polèmic sistema, que mata per asfíxia, fins ara només utilitzat per sacrificar animals, després de no haver-lo pogut executar-lo amb la injecció letal.

L'han lligat a una llitera i li han col·locat una màscara industrial de seguretat, pensada per poder respirar en entorns hostils, que, en aquest cas, tenia acoblada una bombona de nitrogen pur que, un cop activada, ha anat privant Smith d'oxigen fins a ofegar-lo.

L'execució ha començat a les 19.53 a Alabama, les 2.53 a Catalunya, i ha durat 32 minuts.

"El que hem vist han estat minuts d'algú lluitant per la seva vida. Hem vist minuts d'algú que s'agitava d'una banda a l'altra. Hem vist escopir. Hem vist tota mena de coses de la seva boca dins la màscara." Així ha descrit el reverend Jeff Hood, conseller espiritual de Smith, com ha estat la seva mort. 

El reverend Jeff Hood, conseller espiritual de Kenneth Smith, abraça la dona del pres després que ha estat executat (EFE/EPA Dan Anderson)

I ha afegit: "I també hem vist funcionaris de la presó que eren a la sala visiblement sorpresos de com de malament anaven les coses."

Smith, de 58 anys, en feia 35 que era a la presó, condemnat per l'assassinat per encàrrec d'una dona, Elizabeth Sennet, esposa d'un predicador, l'any 1988.

Sentenciat a mort, el govern d'Alabama en va ordenar l'execució amb una injecció letal. Però va sobreviure. Els responsables de la presó de Holman van ser incapaços, durant 4 hores, de trobar una vena per injectar-li el còctel químic letal.

Van aturar l'intent, quan el rellotge va marcar la mitjanit i l'ordre d'execució ja havia expirat. Això va ser el novembre del 2022, i ara l'estat d'Alabama ha volgut intentar executar-lo de nou. Aquesta vegada se n'ha sortit.
 

Un mètode que causa un gran patiment

Després del primer intent fallit, el govern de l'estat ha autoritzat la mort per asfíxia amb gas nitrogen, un mètode polèmic utilitzat per sacrificar animals i que provoca un gran patiment. Una polèmica que s'afegeix a la que ja fa anys que arrosseguen els EUA amb el fet de mantenir la pena de mort.

Defensors dels drets humans d'arreu del món han criticat la crueltat d'aquest mètode. La comunitat de Sant Egidi, molt activa en la denúncia de casos com el de Smith, lidera la campanya internacional perquè s'aturi el procés.

Imatge de Kenneth Eugene Smith
Imatge de Kenneth Eugene Smith (Alabama Department of Corrections)

El responsable de la iniciativa d'aquesta comunitat a Catalunya contra la pena de mort, David Salas, n'ha parlat al "Catalunya nit" i ha detallat en què consisteix la pràctica amb la qual han executat el pres:

"El mètode consisteix a fer respirar amb una mascareta al nas i la boca aire que conté únicament nitrogen. Sense oxigen, aquest aire és mortal. I no només és mortal sinó que també provoca un patiment i un dolor molt elevats."

L'asfíxia amb nitrogen s'ha fet servir en animals, i el mateix Col·legi de Veterinaris dels Estats Units el desaconsella per a ús general, i el reserva en casos de bèsties molt grans i amb sedació prèvia. A Kenneth Smith no estava previst que el sedessin abans.
 

L'ONU hi veu indicis de tortura

Alguns experts també han criticat el mètode per poc segur. Consideren que si la màscara té fuites de nitrogen pot posar en risc la vida dels funcionaris de presons que executaran la sentència. També alerten del risc que el pres tingui convulsions violentes i pugui quedar en estat vegetatiu.

De fet, l'Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans va declarar que aquesta pràctica pot constituir tortura i tracte inhumà i degradant. Per això va demanar que se suspengués.

Els advocats de Smith també van denunciar que la pràctica vulnera la Constitució dels Estats Units, que prohibeix el tracte cruel i inhumà, però el Tribunal Suprem ha desestimat el recurs i ha ratificat la condemna a mort.
 

Un "retrocés per a la humanitat"

La comunitat de Sant Egidi confiava que la campanya internacional aconseguís aturar l'execució, pel grau d'inhumanitat que comporta:

"És un retrocés per a la humanitat. Aplicar aquest mètode suposaria rebaixar el nivell d'humanitat del legislador nord-americà i per extensió el de tot el món civilitzat."

La pràctica de l'asfíxia per nitrogen és un mètode que ha adoptat l'estat d'Alabama com a alternativa a la injecció letal.

Un activista de la comunitat de Sant Egidi en una conferència sobre Kenneth Smith
Un activista de la comunitat de Sant Egidi en una conferència sobre Kenneth Smith (Comunitat Sant'Egidio)

El boicot de les empreses farmacèutiques a continuar proporcionant alguns fàrmacs necessaris per elaborar el còctel químic letal ha dut diversos estats dels Estats Units a buscar altres mètodes per a executar presos, entre els quals el que s'aplicarà a Smith.

 

ARXIVAT A:
Pena de mort
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut