Mohammed Al-Fayed, que va morir fa un any, en una imatge del 2010

"Al-Fayed era un depredador sexual": creixen les denúncies contra l'expropietari de Harrods

L'equip legal que representa les víctimes ha dit que també s'investigaran possibles agressions en altres negocis seus com el club de futbol Fulham i l'hotel Ritz de París

RedaccióActualitzat

Augmenten les denúncies per violència sexual contra l'empresari Mohamed al-Fayed, que va ser propietari dels magatzems britànics Harrods, qualificat de monstre i depredador sexual per les víctimes. Un any després de la seva mort, hi ha cinc treballadores que l'acusen de violació i 37 que denuncien abusos.

Les dones eren seleccionades pel mateix Al-Fayed, sense que elles ho sabessin i, durant el procés de selecció per la feina a Harrods, se les sotmetia fins i tot a una revisió ginecològica.

"Mohamed al-Fayed era un monstre, però era un monstre habilitat per un sistema, un sistema que impregnava Harrods", ha dit en una roda de premsa l'advocat Dean Armstrong, que representa les denunciants. Ho ha comparat amb els casos d'altres depredadors com els nord-americans Jeffrey Epstein i Harvey Weinstein.

Natacha, una de les víctimes que ha explicat el seu testimoni (Reuters/Mina Kim)

Una de les antigues treballadores de Harrods, Natacha, també ha explicat el seu testimoni a la mateixa compareixença, després d'un documental de la BBC que revela dècades d'abusos:

"Havia entrat en un cau de lleons, una capa d'encobriments, enganys, mentides, manipulació, humiliació i mala conducta sexual greu. El president s'aprofitava dels més vulnerables. Els que havíem de pagar el lloguer, i alguns de nosaltres que no teníem pares per protegir-nos"

El documental, que recull el testimoni d'una vintena d'exempleades, reuneix proves que indiquen que la direcció de Harrods no només no hi va intervenir, sinó que va ajudar a encobrir els abusos i, fins i tot, els va facilitar.

Tocaments, violacions en viatges de feina, humiliacions, vexacions i amenaces per part del multimilionari a dones que tenien de 19 a 24 anys, i algunes només 15 o 16. Van ser obligades a signar acords de confidencialitat o no es van atrevir a denunciar el poderós empresari en aquesta època per por de represàlies.

 

L'equip legal que porta les denúncies de les víctimes d'Al-Fayed (Europa Press/Yui Mok)

Disculpes de Harrods

Els grans magatzems, que ja no són propietat dels Al-Fayed, intenten desvincular-se del conegut pare de Dodi al-Fayed, que va morir en l'accident de cotxe amb la princesa Diana de Gal·les.

S'han mostrat "totalment consternats" i han demanat disculpes per haver fallat a les víctimes davant de "les accions d'un individu que tenia la intenció d'abusar del seu poder". També asseguren que ara són "una organització molt diferent".

Els advocats han anunciat demandes contra Harrods "en nom de la responsabilitat corporativa col·lectiva".

Els magatzems Harrods de Londres
Els magatzems Harrods de Londres (EFE/EPA/Neil Hall)

Al-Fayed va vendre Harrods el 2010 a un fons d'inversió de la família reial de Qatar, en un acord que llavors es va valorar en uns 1.500 milions de lliures.

L'equip legal que representa les víctimes ha dit que també s'investigaran possibles agressions en altres negocis seus, com el club de futbol londinenc Fulham, del qual va ser propietari entre el 1997 i el 2013, i l'hotel Ritz de París, que va posseir des del 1979 fins a la mort l'any passat.

Un portaveu de l'hotel Ritz de París, que també era propietat d'Al-Fayed, també ha dit que "condemna fermament qualsevol forma de comportament que no s'alinea amb els valors de l'establiment".

 

ARXIVAT A:
Assetjament sexual Agressió sexualRegne Unit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut