Hezbollah celebra el funeral d'un dels seus alts comandaments i dos col·laboradors a Dahieh, el seu feu a Beirut (Enric Botella)

Al cor de Dahieh, l'hermètic bastió de Hezbollah: "Estem preparats"

L'organització xiïta celebra el funeral dels seus oficials morts en el bombardeig de dijous a Dahieh, a Beirut, poc abans que l'exèrcit israelià hagi tornat a bombardejar el suburbi

Actualitzat

Amb prou feines una hora abans del darrer bombardeig israelià sobre el suburbi de Dahieh, bastió de Hezbollah, la milícia xiïta hi celebrava un funeral.

Els homenatjats: el responsable de Hezbollah dels atacs aeris amb dron, Mohammed Hussein Srour, i dos col·laboradors que eren amb ell en el moment de l'atac.

El suburbi de Dahieh, al sud de Beirut, és on s'han concentrat la majoria dels bombardejos israelians. És un barri sota el control absolut de Hezbollah, dominat pels seus elements visuals identificatius, com banderes grogues i verdes i fotografies de "màrtirs".

Controls estrictes

Aquest dijous, l'entrada a Dahieh estava completament regulada per Hezbollah. No hi entrava ningú sense que la milícia ho autoritzés.

400 metres abans del cementiri on se celebrava el funeral, la Policia Municipal tallava el carrer que duu cap al suburbi.

El punt de control de l'exèrcit libanès, buit, amb el perímetre del funeral al fons (Enric Botella)

Després de 300 metres a peu, un "checkpoint" de l'exèrcit libanès -buit la tarda de dijous coincidint amb l'enterrament- instal·lat després dels atacs suïcides del 2015. I una mica més enllà, tanques perimetrals controlades per membres de Hezbollah.

Ja a dins, davant el cementiri, l'escena la dominen 10 banderes de Hezbollah, una catifa vermella i verda i, al final, tres taules baixes i allargades on aniran els tres taüts.

Demostració de força

L'organització xiïta, tan hermètica com el seu barri, permet excepcionalment l'entrada d'algunes càmeres en actes que poden tenir un component propagandístic.

Són, probablement, els actes en què més aconsegueix donar la imatge d'exèrcit fort i robust que els seus portaveus s'esforcen a presentar en públic.

Funeral de Hezbollah a Dahieh, Beirut
La presència de combatents uniformats al funeral és un esforç per demostrar poder militar (Enric Botella)

La potència real de Hezbollah és incerta, especialment després dels nombrosos bombardejos rebuts i l'atac amb busques dels últims dies.

La capacitat del grup xiïta -finançat i entrenat per l'Iran- de combatre i repel·lir la possible invasió terrestre és un factor clau per a Israel a l'hora de decidir engegar-la o no.

Al funeral, amb l'objectiu de mostrar-se forta militarment, Hezbollah fa aparèixer de darrere d'una cortina negra una cinquantena d'homes uniformats que formen davant de la catifa.

Un d'ells, un jove de la fila del darrere, cau desplomat i és arrossegat al darrere de la cortina negra.

Durant l'acte, d'una hora de durada, almenys un més dels seus companys també ha de recular amb símptomes d'esgotament.

Cerimònia i processó al cementiri

Els tres taüts travessen la catifa al pas solemne d'una banda de música. Els soldats responen amb crits a les arengues d'un home amb uniforme militar i un religiós comença el discurs, amb to contundent i farcit de paraules com "màrtirs" i "mujahidins" (guerrers, combatents de la jihad islàmica).

Funeral de Hezbollah a Dahieh, Beirut
El cementiri on s'hi han enterrat els cossos, juntament amb els de desenes de combatents (Enric Botella)

Es retiren les tanques que separaven els assistents al funeral, que es barregen amb els homes uniformats i recorren uns metres portant els taüts a l'espatlla fins al cementiri. Al davant de la processó, un home canta pregàries des d'una camioneta equipada amb altaveus.

Acabat l'enterrament, la majoria dels centenars de simpatitzants i milicians de Hezbollah que hi han participat es dispersen.

Un imam xiïta aprofita per insistir en el missatge dels líders de Hezbollah: "Estem preparats."

Un altre home, visiblement alterat, crida: "Juro per déu que venim."

"Estem esperant les ordres de Nabih Berri (president del Parlament libanès, xiïta) i de Hezbollah per demostrar-vos-ho."

Però la petita injecció de moral que pot haver suposat aquest funeral multitudinari per a Hezbollah dura escassament una hora.

Israel hi respon amb un dels bombardejos més forts dels últims dies sobre el mateix barri de Dahieh.

L'alto el foc es fa esperar.

ARXIVAT A:
Jihadisme LíbanHezbollah
Anar al contingut