Així són les últimes pintures descobertes a Simanya: dos gravats i pigments de fa 12.000 anys

Un equip de TV3 accedeix al jaciment per gravar les restes d'art paleolític localitzades recentment a l'interior de la cova

Aquestes són les primeres imatges televisades de les últimes pintures descobertes al jaciment de Simanya, a Sant Llorenç Savall. Es tracta de dos gravats i restes de pigment, localitzats per investigadors de l'IPHES, que es calcula que tenen més de 12.000 anys d'antiguitat.

El descobriment, publicat a la revista Journal of Archaeological Science Reports, representa un punt d'inflexió, perquè pràcticament no hi ha evidències d'art rupestre paleolític a Catalunya.

El seu significat encara és un misteri, però, pels investigadors, l'existència d'aquest conjunt simbòlic diu molt del comportament d'aquells primers habitants de la zona.

En aquestes roques d'una cova de Simanya s'hi han trobat pintures rupestres de fa més de 12.000 anys (ACN)

També van trobar restes de tres neandertals

La primera de les pintures està formada per catorze punts de menys d'un centímetre de diàmetre, en pigment vermell i formant dues línies paral·leles.

La segona figura la formen quatre traços discontinus que es creuen entre si, gravats a dos metres i mig del terra actual.

Finalment, la tercera mostra diverses línies paral·leles i pròximes entre si, coronades per un semicercle a la part superior esquerra.

La troballa de restes d'art paleolític es remunta a una visita feta el setembre del 2020, després de descobrir restes neandertals d'almenys tres individus. En aquell moment es van observar unes restes de pigment, que es van complementar amb nous indicis detectats el 2022 i analitzats fins fa poc. Ara l'objectiu dels arqueòlegs és localitzar exactament on vivien aquells primers humans de Simanya.

ARXIVAT A:
ArtArqueologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut