Les escultures de l'àngel i l'àliga, que estan exposades al pati de materials, es col·locaran al novembre (CCMA)

Així són l'àngel i l'àliga que coronaran les torres de Mateu i Joan, a la Sagrada Família

El temple crea un fons de 2,3 milions d'euros per finançar projectes socials, per complir el mandat dels fundadors de la basílica, a finals del segle XIX

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

La Sagrada Família ha presentat aquest dimarts les dues escultures que representen els evangelistes Joan i Mateu, una àliga i una figura humana --un àngel--, que aquest novembre han de quedar col·locades dalt de les torres que envolten la de Jesús.

Les quatre torres dels evangelistes faran 135 metres d'alçària i seran les terceres més altes del temple. 

La més alta de totes serà la de Jesús, amb més de 172 metres, que està previst que s'acabi l'any 2026. La torre de Jesucrist la coronarà una creu de 4 braços de més de 17 metres d'alçada i 13,50 metres d'amplada.

Un cop col·locada la torre de Jesús, només quedarà la part més complicada: la façana de la Glòria, que implica enderrocar els edificis del davant, al carrer Mallorca.

El temple preveu acabar l'any amb un total de 4,5 milions de visitants i 100 milions d'euros d'ingressos.

La meitat d'aquests ingressos es destinen a finançar les obres per acabar la basílica, que encara no té data de finalització, com ha explicat l'arquitecte director de la Sagrada Família, Jordi Faulí:

"El 2026 era l'objectiu que havíem programat, estàvem preparats per aconseguir-ho, però hi va haver la pandèmia i això va variar. Encara no estem en disposició de dir quan s'acabaran les obres."

 


El patronat crea un fons per finançar projectes socials

Els responsables del temple també han presentat, aquest matí, el projecte de futur de la seva fundació. El seu patronat ha anunciat la creació d'un Fons d'Acció Social de la Sagrada Família, que finançarà projectes d'entitats del tercer sector en suport als col·lectius més vulnerables.

La primera convocatòria es farà pública el pròxim 18 de desembre i estarà dotada amb 2,3 milions d'euros. Les bases encara s'estan redactant i es faran públiques en els pròxims dies.

D'aquesta manera, la basílica "complirà amb els objectius establerts en la seva acta fundacional que està transcrita en la primera pedra que es va col·locar al temple en l'inici de la seva construcció", com ha explicat el director general de la basílica, Xavier Martínez:

"Els nostres fundadors, l'Associació de Devots de Sant Josep, van decidir a finals del segle XIX construir un temple en honor de la Sagrada Família. En l'acta fundacional es diu clarament que aquesta obra exalci la fe i que la caritat hi sigui present."

Martínez ha explicat que el primer objectiu, exalçar la fe, ja s'ha complert amb el projecte d'Antoni Gaudí "perquè a través de l'arquitectura i l'art va dissenyar aquesta bíblia de pedra" i perquè el temple ja està obert al culte regularment.

Pel que fa al segon objectiu, la caritat, "ara és el moment de posar-lo en pràctica", ha dit, "per contribuir a construir una societat millor."

Es preveu que la torre de Jesús, la més alta, estigui acabada el 2026 (Sagrada Família)


Programació especial al novembre

Les quatre torres dels evangelistes estan representades per les quatre figures alades del tetramorf, obra de l'escultor Xavier Medina-Campeny, amb les quals la iconografia cristiana ha representat els narradors de la vida de Jesús.

Les torres de Marc, amb un lleó com a símbol, i de Lluc, representat per un bou, es van coronar l'any passat, i al novembre es donaran per acabades la de Joan, representat amb l'escultura d'una àguila, i la de Mateu, a qui representa la figura d'un home que simbolitza un àngel.

Les figures de Joan i Mateu que s'enlairaran els pròxims mesos estan fetes amb marbre blanc provinent de l'illa grega de Tassos i pesen 6 i 9 tones, respectivament. També tenen ales, que són un element comú per a les quatre torres dels evangelistes i clau en la seva configuració arquitectònica.

Les ales tenen la forma d'hiperboloides el·líptics de 9 metres d'alçària i estan fabricades en formigó d'alta qualitat i una resistència especial i reforçades amb un armat d'acer de gran complexitat geomètrica. Això garanteix que les ales puguin resistir a forces com el vent i els sismes.

A l'interior de cada figura hi haurà uns focus que il·luminaran la torre de Jesús des dels quatre costats.

Un moment de la instal·lació del cap d'un bou a la torre de Lluc (CCMA)

A més, van acompanyades d'una pàgina del llibre de l'Evangeli, que ja s'han instal·lat aquests dies:


Per celebrar la finalització del conjunt de les torres dels evangelistes, es farà una missa de benedicció al novembre i un seguit d'actes culturals oberts a la ciutadania.

El pas següent, previst per a començaments del 2024, serà treballar amb el prototip de la creu de la torre de Jesús, la torre central del temple, per poder-la acabar el 2026.

Durant la jornada de portes obertes es podran veure exposades les escultures de Joan i Mateu (Pep Daudé/Sagrada Família)


Portes obertes, amb totes les entrades assignades

A partir d'aquest divendres i durant tres dies --els propers 22, 23 i 24 de setembre--, la basílica celebrarà les seves jornades anuals de portes obertes.

Aquest dimarts, s'han fet públics els noms de les persones que han guanyat les 15.000 entrades que el temple va posar en sorteig. Un concurs en què han participat més de 117.000 persones.

Els guanyadors, que rebran les entrades per correu electrònic, podran visitar el temple gratuïtament i veure en persona les escultures dels tetramorfs de Joan i Mateu, que s'exposaran al pati de materials fins al 24 de setembre.

Com a novetat d'enguany, els visitants també podran descobrir espais no visitables per mitjà de l'experiència de realitat augmentada que oferirà l'aplicació oficial de la Sagrada Família i que s'estrenarà per a l'ocasió.

 

ARXIVAT A:
Sagrada Família
Anar al contingut