Així ha començat el retorn cap a Catalunya de Rovira, Wagensberg, Rodríguez i Serra

Hem acompanyat els quatre exiliats mentre preparaven el retorn

Genís CormandActualitzat

Pàrquing d'un centre comercial de Ginebra, a pocs minuts de la residència de Marta Rovira a Suïssa. Els quatre exiliats al país helvètic, Ruben Wagensberg, Oleguer Serra Jesús Rodríguez i Marta Rovira es troben per fer el trajecte de retorn a Catalunya. S'abracen amb les emocions a flor de pell i comencen el viatge de tornada.

Poques hores abans, Marta Rovira connectava, des del seu despatx a prop de l'estació central, amb l'executiva d'Esquerra Republicana, a Barcelona. "Tinc moltes ganes de tornar-vos a veure i que no sigui a través d'una pantalla, i tan petita", afirmava.

Parlen del trajecte, del retorn, de la logística i els actes col·lectius que han organitzat. Rovira només té paraules d'agraïment per al país que l'ha acollida.

"Quan vaig arribar estava assenyalada i perseguida per la justícia espanyola. El país em va acollir, ara forma part de la meva vida. També és casa meva, i de la meva família."

Al vespre, tanca les dues maletes de roba que s'emporta. Hi té pertinences, a Suïssa, perquè ha hagut de construir-hi una vida. "De moment ens emportem roba. Després haurem de tornar per organitzar a fons el retorn."

Rubén Wagensberg i la seva companya han estat exiliats nou mesos i han canviat tres vegades de casa
Ruben Wagensberg i la seva companya han estat exiliats nou mesos i han canviat tres vegades de casa (3cat)

En un altre barri de Ginebra, a prop de la radiotelevisió pública suïssa, la RTS, hi viu Ruben Wagensberg i la seva companya. Han estat exiliats nou mesos i han canviat de casa tres vegades.

"Que t'imputin per terrorisme pot significar que quedis sempre marcat. Ara ha caigut la causa de sobte. Tornem a casa sense cap ordre de detenció."

El viatge de retorn comença a la una del migdia. Travessen la frontera de Suïssa amb França. Marta Rovira feia sis anys i quatre mesps que no la podia passar.

Emocions a flor de pell dels quatre exiliats abans de començar el viatge de tornada a Catalunya
Emocions a flor de pell dels quatre exiliats abans de començar el viatge de tornada a Catalunya (3cat)

Oleguer Serra, d'Òmnium Cultural; Jesús Rodríguez, periodista de la Directa, i Ruben Wagensberg, diputat d'ERC, havien arribat fa poc més de set mesos.

Wagensberg, Serra, Rodríguez i Rovira es troben per fer el trajecte de retorn a Catalunya
Wagensberg, Serra, Rodríguez i Rovira es troben per fer el trajecte de retorn a Catalunya (3cat)

"Quan vam arribar a Suïssa", els recorda Marta Rovira al pàrquing, "vaig reviure el que suposa l'inici de l'exili: la incertesa sobre el futur, els interrogants que s'obren sobre la vida d'un. Hem format una petita família a Suïssa".

Abraçades en els instants previs a començar el viatge de tornada a Catalunya
Abraçades en els instants previs a començar el viatge de tornada a Catalunya (3cat)
ARXIVAT A:
Marta RoviraTsunami Democràtic
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut