Oriol Junqueras ha anunciat un temps de reflexió per decidir si es torna a presentar
Oriol Junqueras ha anunciat un temps de reflexió per decidir si es torna a presentar (Lorena Sopena/Europa Press)

Així escollirà ERC la nova direcció: llistes paritàries i amb almenys el 50% dels vots

Els republicans celebren un Congrés Nacional el 30 de novembre per escollir la nova cúpula del partit i debatre l'estratègia en plena crisi interna pel relleu dels lideratges

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Alba Gil

Periodista de la secció de Política de TV3

@Gil_Alba

Decidir qui agafa les regnes del partit i definir cap on l'ha de pilotar. Aquest és l'objectiu del Congrés Nacional que ERC celebrarà el 30 de novembre vinent. Els republicans pretenen que el conclave, de caràcter extraordinari, serveixi per obrir una nova etapa i deixar enrere la crisi interna en què estan submergits des de fa setmanes arran de la desfeta electoral.

Serà tota una sacsejada: s'escollirà la nova direcció, es debatran els estatuts i l'estratègia i es renovaran les executives regionals.

Les regles del joc s'han definit aquest dissabte al Consell Nacional: el procés de reestructuració es farà en dues fases. La primera, al novembre, servirà per triar la nova direcció, que serà l'encarregada d'organitzar el plenari a finals de febrer.

Els militants hauran d'escollir, a més de la nova executiva, els 30 consellers nacionals: 15 homes i 15 dones. La votació, aquesta vegada, serà electrònica, tot i que també s'habilitaran punts de votació presencial.

Les candidatures es podran presentar durant una setmana, entre el 7 i el 15 d'octubre, hauran de ser paritàries i comptar amb l'aval de, com a mínim, el 5% de la militància. Les llistes no podran superar les 28 persones i un candidat a president.

Qui aconsegueixi aglutinar els avals necessaris, tindrà un mes i mig de marge, fins al 29 de novembre, per fer campanya.

No hi haurà un mínim de participació, però la llista guanyadora haurà de tenir, almenys, el 50% dels suports. En cas contrari, la votació es repetirà 15 dies després. Hi ha cridats a votar 8.700 militants.

Pugna pel relleu?

Ara mateix, una de les grans incògnites és saber quina serà, si és que n'hi ha, la batalla pel relleu. De moment, Oriol Junqueras ja ha dit que vol optar a la reelecció, i aquesta mateixa setmana ha engegat a Sant Vicenç dels Horts, la seva ciutat, la gira per recuperar el lideratge.

Pere Aragonès i Oriol Junqueras en un acte d'ERC a Tarragona
Pere Aragonès ha decidit donar suport al manifest que reclama una renovació (ACN/Àlex Recolons)

Ho ha fet envoltat de mig miler de militants, entre els quals algunes cares conegudes, com el conseller d'Interior en funcions, Joan Ignasi Elena, l'exportaveu d'ERC al Congrés Joan Tardà o els exconsellers Raül Romeva i Bernat Solé.

Però la de Junqueras podria no ser l'única candidatura el pròxim 30 de novembre. I és que, mentre l'expresident d'ERC recorre el territori buscant l'aval de la militància, continua sumant firmes el manifest que demana la renovació total de la cúpula i que avalen pesos pesants del partit, com Marta Rovira o Pere Aragonès. El document ja compta amb gairebé un miler de signatures.

ARXIVAT A:
ERC
Anar al contingut