Tall dels Mossos a la Jonquera
Tall dels Mossos a la Jonquera

S'aixeca l'operació Gàbia per trobar Puigdemont i es faran controls "esporàdics"

Els Mossos d'Esquadra aturen el dispositiu de cerca intensiva als accessos de Barcelona i informen que realitzaran controls esporàdics especialment a la zona fronterera

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra han aixecat l'operació Gàbia, el macrooperatiu policial per localitzar Carles Puigdemont. En un comunicat, el cos ha informat que ja no està en marxa i que procedirà a fer "controls esporàdics", especialment a la zona fronterera.

La policia catalana havia desplegat controls puntuals, prioritàriament a les entrades i sortides de la ciutat de Barcelona, després que l'expresident de la Generalitat no s'hagi deixat detenir, després del míting que ha fet a l'Arc de Triomf. El dispositiu ja s'havia activat poc després de les 10 del matí, s'ha aixecat temporalment al migdia, i s'ha reactivat al voltant de les 4 de la tarda.

Durant més de quatre hores, la policia catalana ha establert controls policials a les principals vies per intentar trobar el diputat de Junts. Aquest desplegament ha començat implicant el tancament de qualsevol punt susceptible de ser una sortida de la ciutat de Barcelona.

L'operació s'ha ampliat a la regió metropolitana sud --zona per on se sospitava que podria sortir el vehicle del diputat de Junts-- i, finalment, s'ha estès a tot Catalunya, que ha afectat molts dels punts fronterers amb l'estranger o amb altres comunitats.

Tot plegat ha provocat importants retencions, sobretot a la capital catalana.

Col·lapse als accessos de Barcelona

Les principals vies barcelonines han estat tallades durant bona part del matí. Ha estat el cas de l'Avinguda Diagonal, la Meridiana, les Rondes de Dalt i Litoral i la Gran Via, entre d'altres.

En aquest punts, vehicles policials restringien la circulació i aturaven els conductors cotxe per cotxe fent-los obrir els maleters per fer-hi controls exhaustius.

Control policial a l'avinguda Diagonal de Barcelona (3Cat)

Hi ha hagut constància que els Mossos també han aturat cotxes a d'altres punts de Catalunya, com com l'autovia C-31 en les seves dues branques: tant a l'altura de Bellvitge en direcció Castelldefels com a l'altura de Sant Adrià de Besòs en sentit Mataró, i també a la B-22 en direcció a l'aeroport del Prat.

També hi ha hagut controls a punts com els peatges de la C-32 al Garraf --on han fet baixar els passatgers i revisar tots els maleters-- o a la carretera C-16 a Guardiola de Berguedà, en direcció nord.

El perímetre de Catalunya, sota vigilància

El dispositiu policial s'ha estès, també, a molts dels punts fronterers de Catalunya amb altres països o la resta d'Espanya.

A la Jonquera, per exemple, els Mossos també han examinat cada vehicle que circulava per l'autopista AP-7 i la carretera Nacional 2, fet que ha provocat cues des de Biure i des de Capmany, respectivament. També hi ha hagut controls a la carretera Nacional 260 entre Llançà i Colera, a Molló o a Puigcerdà, sempre en direcció França.

Situació semblant als passos fronterers de la demarcació de Lleida, amb controls tant a Bossòst (a la Vall d'Aran), com a Organyà, Adrall i Anserall (Alt Urgell), sempre en direcció a Andorra o França. També hi ha hagut controls a Sant Julià de Loira (punt d'entrada a Andorra). En algun d'aquests dispositius també hi han participat agents de la Guàrdia Civil.

En paral·lel, hi ha hagut retencions als límits de Catalunya amb l'Aragó (com a l'A-2 a Soses i l'AP-2 a Torres de Segre) i amb el País Valencià (entre l'Aldea i Camarles).

ARXIVAT A:
PolicialCarles PuigdemontMossos d'Esquadra
Anar al contingut