Inundacions de baixos i rieres plenes: més de 100 avisos per les tempestes i calamarsades

Episodi intens arreu del país, amb xàfecs torrencials, rieres plenes, pedregades i tempesta elèctrica

RedaccióActualitzat

Més d'un centenar d'avisos als bombers és el balanç de les incidències causades per les tempestes d'aquest dissabte a la tarda, a la nit i aquesta matinada. El Maresme és una de les comarques on van caure més litres d'aigua.

Segons els Bombers, la majoria de desperfectes van ser ocasionats per les inundacions de baixos i la caiguda d'elements a la via pública, uns desperfectes que han donar feina als serveis d'emergència i, fins i tot, els veïns, que han hagut de fer tasques de neteja.

 

Matinada intensa al Camp de Tarragona

D'entrada, les pluges de dissabte han descarregat principalment a la Catalunya Central i també al Maresme, on han deixat carrers inundats i alguns desperfectes.

Han anat desplaçant-se i passada la mitjanit, els xàfecs han començat a intensificar-se al Camp de Tarragona, on han deixat quantitats de precipitació important en només mitja hora. 


Al Tarragonès s'han registrat xàfecs torrencials, de més de 40 mm en 30 minuts, a l'estació Tarragona-Complex Educatiu. 

En concret, s'hi han registrat 44,3 mm en mitja hora, 29,3 dels quals s'han acumulat en només 10 minuts, i 4,9 en un sol minut. Encara al Tarragonès, a Constantí s'han recollit 21,5 mm.


A Nulles, a l'Alt Camp, han caigut 39,1 mm, 25,7 dels quals s'han recollit en només 10 minuts. A Vinyols i els Arcs, al Baix Camp, s'han recollit 31,1 mm.


Passades les dues de la matinada els xàfecs més intensos ja eren sobre el mar.
 

R3 interrompuda per la caiguda d'un arbre

I aquest diumenge al matí, la caiguda d'un arbre sobre la via ha interromput la circulació dels trens de l'R3 de Rodalies entre el Figaró i Sant Martí de Centelles, durant una hora, segons ha informat Rodalies de Catalunya.

Passats dos quarts de vuit, Rodalies ha informat d'aquesta incidència, afegint que s'havia habilitat un servei alternatiu per carretera mentre tècnics d'Adif treballaven per resoldre la incidència.

El servei s'ha restablert al cap d'una hora, després que s'han pogut retirar l'arbre i branques que obstaculitzaven el pas. Rodalies ha informat d'una "recuperació progressiva" del servei.


Pedregades, llamps i trons al llarg de dissabte

Al llarg del dissabte, les precipitacions s'ha anat desplaçant. Primer cap a l'Anoia, l'Alt Penedès, el Baix Llobregat i el Garraf, on Protecció Civil ha emès un avís de pluges intenses amb possibilitat de calamarsa i ratxes de vent fort. 


Des de l'Anoia, també s'han recollit imatges de paviments coberts de calamarsa.


A Cubelles i a altres poblacions del Garraf hi ha caigut pedra:


La pluja i la calamarsa també han estat els protagonistes del vespre a Sant Quintí de Mediona:


A Barcelona, la tempesta ha estat acompanyada de fort component elèctric:


Segons el Meteocat, les tempestes de la tarda i vespre han donat dues superacions del llindar de pluja. En 30 minuts s'han acumulat 21,5 mm a Caldes de Montbui i 30 mm a Font-rubí, dels quals 27,9 mm s'han recollit en només 10 minuts. 


Les temperatures càlides d'aquest dissabte al migdia han coincidit amb l'arribada d'un embossament d'aire fred i han provocat el creixement de tempestes que han anat d'oest a est.


Rieres plenes al Maresme

Al Maresme, és on hi ha hagut les acumulacions d'aigua més grans al llarg de la tarda. 

D'Arenys de Munt fins a Arenys de Mar, la riera ha baixat de costat a costat i ha deixat imatges que han compartit veïns i veïnes a les xarxes socials. Entre altres, n'hi ha una d'un cotxe, amb el conductor a dins, arrossegat per l'aigua:


La mateixa usuària ha compartit aquestes altres imatges, en el moment en què els xàfecs han estat més intensos.

Les precipitacions acumulades han estat d'entre 30 i 60 litres en poca estona.


Un altre vídeo compartit a X mostra la força de l'aigua baixant al nucli antic de la mateixa població:


En aquest altre vídeo es veu una moto surant a la riera, també a Arenys de Mar:


La Patum ha hagut d'aixoplugar-se

La Patum de Berga tampoc s'ha deslliurat de la pluja aquest dissabte. Els gegants han hagut de resguardar-se de la pluja a l'hospital de Berga durant la cercavila:


Els gegants de Berga han hagut de buscar aixopluc a l'hospital (Ferran Vila)

Arenys de Mar, on hi ha hagut més avisos

Arenys de Mar ha estat la població on s'han concentrat més avisos als Bombers, des de les 5 de la tarda i fins a les 20. N'han rebut 8 dels 13 registrats en tota la zona, la Regió d'Emergències Metropolitana Nord.

En total, els Bombers han rebut 17 avisos relacionats amb la pluja.

Segons ha explicat el caporal Carles Pérez a TV3, la majoria d'avisos han estat per acumulacions d'aigua i no hi ha hagut danys personals.
 

Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Inuncat 

En previsió de l'episodi de pluges, Protecció Civil havia activat l'alerta del pla especial d'emergències per inundacions de Catalunya, l'Inuncat, dissabte al matí.

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut