S'ha pogut votar tant presencialment com a través d'internet (ACN/Carola López)

Aiguafreda vota a quina comarca vol pertànyer: Vallès Oriental o Osona?

El procés no és vinculant, però l'Ajuntament tindrà en compte el resultat si la participació supera el 33%

Redacció/ACNActualitzat

Aiguafreda ha fet una consulta per decidir si es queden a la comarca del Vallès Oriental o volen passar a formar part de la comarca d'Osona. Des de les 9 del matí i fins a les 8 del vespre, els 2.200 veïns més grans de 16 anys han pogut votar de manera presencial a l'Ajuntament o de forma telemàtica.

Molts ciutadans han preferit sortir de casa i posar el seu vot a l'urna. L'alcalde, Miquel Parella, assegura que ha tingut "molta participació presencial", cosa que l'ha sorprès gratament. A parer seu, "és un bon símptoma" perquè en experiències similars anteriors els veïns preferien votar telemàticament.

Els resultats de la votació, que se sabran dimarts, no són vinculants, però l'equip de govern tindrà en compte el resultat si la participació supera el 33% i si hi ha una clara diferència entre una opció i l'altra.

Fa 35 anys ja es va preguntar als veïns, i el 90% dels votants van optar per seguir al Vallès Oriental.

Desenes de persones han decidit apropar-se fins a l'Ajuntament per votar (ACN/Carola López)


Diversitat d'opinions

L'alcalde del municipi, Miquel Parella, destaca que hi ha vincles amb les dues comarques i que és per això que van convocar la consulta: "Som de la comarca del Vallès Oriental, allí hi tenim uns serveis, però és que estem a tocar del sud d'Osona i en tenim molts d'altres en l'àmbit escolar, en l'àmbit de serveis com la recollida d'escombraries i el tractament de deixalles depenem del sud d'Osona, i en depenem molt. Els vincles hi són per les dues bandes."

Una veïna, la Núria Mir ho té clar: "Jo soc osonenca al cent per cent", i destaca que els seus fills hi van a l'institut i a fer esport. No ho veu igual la Mercè Muñoz, que votarà quedar-se al Vallès: "Perquè soc d'Aiguafreda i m'agrada anar a la clínica de Granollers". La Maria Glòria Matas també es mostra preocupada per aquest punt: "L'hospital d'allà és el que hem tingut tota la vida i sempre hem estat molt ben atesos i diuen que ho mantindrem", encara que surti passar a Osona, afegeix. Per altres aspectes, com ara la compra en grans superfícies, admet que ja fa temps que es desplaça a Osona.

Fermí Colomer, propietari d'un bar del poble, creu que l'Ajuntament ha tardat massa a donar la informació i que això ha fet que els veïns tampoc ho tinguin encara clar. Malgrat tot, diu que s'hauria d'imposar el pragmatisme i que, si es canvia de comarca, sigui per "guanyar més pes com a municipi". Segons Colomer, la sensació actual és d'estar en "terra de ningú". "Al Vallès ens tenen deixats perquè som l'últim poble i a Osona també perquè no som d'allà", afirma.

El sentiment de pertinença pot ser també un factor important. Elisabet Marsal, una veïna d'Aiguafreda de tota la vida, admet que té el cor partit. "No hi tinc clar. Em sento mig mig, per a segons quines coses tinc tendència a anar cap a Vic i per a d'altres, cap avall", afirma.


Segona consulta

L'equip de govern (JxCat) ha mantingut la neutralitat davant la consulta i ha donat llibertat de vot als seus regidors. L'alcalde, Miquel Parella, creu que estar en un lloc tan equidistant --tenen Vic a 19 km i Granollers a 22-- és un "avantatge" i una "virtut" perquè, sigui quina sigui la decisió final, les distàncies són similars.

L'any 1987 els veïns ja van decidir que volien continuar al Vallès Oriental. En aquell moment va tenir un especial pes l'atenció sanitària a l'Hospital de Granollers, tenint en compte que encara no existia l'actual Hospital de Vic. La nova consulta s'havia d'haver fet l'estiu del 2017, però, per proximitat amb el referèndum de l'1 d'octubre, es va decidir suspendre. La pandèmia també va impedir fer-la durant la primavera del 2020. I finalment avui els veïns i veïnes podran votar.

 

Anar al contingut