El titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, en una imatge d'arxiu
El titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, porta la instrucció de la trama russa del procés (3Cat)

Aguirre va negar l'amnistia a Puigdemont i Mas sense esperar l'informe de la Fiscalia

El jutge Aguirre no va esperar a saber el criteri de la fiscalia a qui només havia donat dos dies per pronunciar-se, un termini inusualment breu per aquest tipus de tràmit

RedaccióActualitzat

El jutge instructor Joaquín Aguirre va rebutjar l'aplicació de l'amnistia a Carles Puigdemont i Artur Mas aquest dimarts sense atendre el pronunciament de la Fiscalia, segons han confirmat fonts jurídiques.

El titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona va tirar pel dret i no va esperar a tenir l'informe del ministeri públic per negar l'aplicació de l'amnistia en el cas de la trama russa del procés, en què s'investiga la possible ingerència del Kremlin en el procés. En aquesta causa, s'investiguen tretze persones --entre les quals els dos expresidents, el diputat Francesc de Dalmases, l'advocat Gonzalo Boye o els periodistes Natàlia Boronat i Carles Porta-- per malversació de diners públics i traïció, un delicte no emparat per l'amnistia.

Aguirre només va donar dos dies a les defenses i la Fiscalia perquè es pronunciessin. Un termini inusualment breu, ja que normalment es dona de 5 a 10 dies per fer-ho.

Tot i que la majoria de les defenses van presentar els seus escrits dins dels dos dies establerts pel magistrat, la Fiscalia Anticorrupció no hi va ser a temps. El fiscal Ricardo Sanz-Gadea va enviar el seu informe per ser ratificat pel seu superior, Alejandro Luzón, confiant que Aguirre esperaria a dictar la interlocutòria, cosa que no va passar.


Boye acusa Aguirre de prevaricació

L'advocat de Carles Puigdemont i també imputat en la causa, Gonzalo Boye, ha acusat el jutge de prevaricar:


El 21 de juny passat, el magistrat va obrir una nova peça del cas Volhov contra tretze persones, entre les quals els expresidents Puigdemont i Mas i el diputat Francesc de Dalmases, poques setmanes després que l'Audiència de Barcelona l'obligués a tancar la investigació inicial i li exigís que o bé arxivés la causa o l'enviés a judici amb els indicis recollits fins aleshores, en quatre anys d'obertura de la causa.

Aguirre justificava que l'obertura d'una nova peça es devia al fet que no havia pogut avançar en la investigació en els últims mesos perquè estava pendent que es resolgués la petició que se l'apartés de la causa. Una petició rebutjada el mes passat i en què Gonzalo Boye acusava Aguirre de falta d'imparcialitat per uns àudios filtrats en què qualificava de covard l'expresident Puigdemont.

Joaquín Aguirre també va estar en el punt de mira quan va concedir una entrevista a la televisió alemanya sobre el cas Volhov, que ell mateix instruïa.

 

ARXIVAT A:
JudicialProcés catalàCarles PuigdemontArtur Mas
Anar al contingut