La periodista d'investigació russa Ielena Milaixina, encara amb el líquid amb què l'han ruixat, parla amb telèfon des de l'hospital (…
La periodista d'investigació russa Ielena Milaixina, encara amb el líquid amb què l'han ruixat, parla amb telèfon des de l'hospital (Reuters)
Grozni

Agressió brutal contra la periodista d'investigació Ielena Milaixina, crítica amb Putin

Milaixina, una de les firmes més prestigioses del mitjà independent Nóvaia Gazeta, era a Txetxènia per cobrir la sentència d'un judici

Redacció/AgènciesActualitzat

La periodista d'investigació russa Ielena Milaixina ha estat víctima d'un atac per part d'homes armats a Txetxènia, on s'havia desplaçat per cobrir un judici juntament amb l'advocat Aleksandr Nemov.

La periodista ha estat ruixada amb un antisèptic verd, té alguns dits trencats i s'ha desmaiat diversos cops després de l'agressió, un d'ells a l'hospital de Grozni on l'han traslladat. Per la seva banda, Nemov presenta una ferida d'arma blanca.

"Diversos homes emmascarats han colpejat brutalment Ielena i Aleksandr, els han pres els telèfons, els han exigit que els desbloquegessin i els han destrossat els equips i documents", assenyala el diari Nóvaia Gazeta.

Milaixina era a Txetxènia per assistir a la lectura de la sentència de Zarema Musaeva, mare d'uns activistes, acusada d'agredir un agent policial.

La periodista, que està especialitzada en qüestions de drets humans, viu fora de Rússia des del febrer del 2022, quan va marxar per les amenaces rebudes.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha dit que el president rus, Vladímir Putin, ha estat informat de l'agressió, que ha definit com un "atac molt seriós", que requereix "mesures enèrgiques".

La Unió Europea ha condemnat la "contínua repressió" contra les veus crítiques i el "menyspreu per als drets humans" que consideren que hi ha a Rússia. En un comunicat, un portaveu comunitari ha assegurat que els Vint-i-set continuaran donant suport als mitjans independents, la societat civil i els defensors dels drets humans al país.

"És només l'últim capítol d'una sèrie de violacions de drets humans i actes d'intimidació contra la societat civil a tot Rússia."

La UE espera que les autoritats russes posin fi a aquests atacs i garanteixin que periodistes i defensors dels drets humans "puguin treballar en un entorn segur sense por a represàlies".

La periodista Ielena Milaixina i l'advocat Aleksandr Nemov han rebut la visita del comissionat de Drets Humans de Txetxènia (Reuters)

Una de les grans firmes de Nóvaia Gazeta

Milaixina és la periodista més prestigiosa de Nóvaia Gazeta, un dels pocs mitjans de comunicació independents russos.

El març del 2022, arran de les lleis russes sobre el tractament de la guerra d'Ucraïna, se'n va suspendre la publicació. El mes següent va començar a publicar-se una edició europea del mitjà, que es fa des de Riga.

Nóvaia Gazeta és on treballava la periodista Anna Politkóvskaia, famosa per la seva cobertura crítica de la guerra de Txetxènia i assassinada a Moscou l'any 2006. L'editor és Dmitri Muràtov, guardonat amb el Premi Nobel de la Pau l'any 2021.

 

 

ARXIVAT A:
Drets humansLlibertat de premsaRússia
Anar al contingut