Adolescents fent múscul: per què els joves van més al gimnàs i què hi diuen els experts

Els experts asseguren que entrenar força no és perjudicial per als joves, sempre que ho facin de manera supervisada
Miquel Sabe Actualitzat
TEMA:
Salut

Només cal fer un cop d'ull a les sales de fitness una tarda qualsevol per detectar que estan plenes d'adolescents. Sobretot, de nois joves. Per què passa? Les xarxes socials en tenen una part de la culpa.

El president de l'Associació Catalana de Clubs de Fitness (Adecaf), August Tarragó, admet que han percebut que, després de la pandèmia, els adults i la gent gran no han tornat tots als gimnasos. Amb els joves, en canvi, ha passat el contrari.

Sobretot els nois acostumen a fer entrenaments de força. Habitualment ho fan pel seu compte, en grups d'amics i fan servir les màquines, però també fan exercicis de pes lliure amb manuelles.

Al Dir Diagonal han detectat que cada cop hi ha més noies que també fan aquest tipus d'exercicis. Tant ells com elles afirmen que van al gimnàs per salut, però reconeixen que l'estètica hi juga un paper important.


Les xarxes socials, una de les moltes causes

El psicòleg de la Fundació Althaia Jordi Bernabeu apunta a tres causes de l'augment de joves al gimnàs: "La mateixa lògica de l'adolescència, el boom de l'esport, els últims anys, la cura de la mateixa imatge i, sobretot, el paper de les xarxes socials com a aparador."

Els adolescents que hem trobat reconeixen que s'inspiren en els influencers que segueixen a TikTok i a Instagram a l'hora de definir les rutines que segueixen al gimnàs.

Malgrat això, Bernabeu assegura que no hi ha estudis que estableixin una relació de causa i efecte entre la pressió estètica de les xarxes i el fet que els adolescents vagin més al gimnàs. Bernabeu prefereix parlar de correlació i apunta: 

"Les persones que fan més esport, sobretot en termes de gimnàs, tendeixen més a utilitzar les xarxes socials com a exhibició o com a comparació."

Tot i que hi ha més nois, també s'ha detectat un augment de l'afluència de noies (3Cat)

Clara Bergé, vocal del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, recorda que hi ha hagut canvis en la normativa que han permès que a partir dels 13 anys es pugui anar al gimnàs "sense tenir un adult supervisant-ho". 

Bergé, però, també apunta a les xarxes: "Si els influencers que segueixen fan segons quins exercicis al gimnàs, això fa que ells també vulguin."

 

En grup i a la sala de fitness

La fisioterapeuta explica quin perfil es troben. La majoria són nois i van en grup: "Normalment, n'hi ha un del grup que veus que és més experimentat i és el líder".

I les noies? "Les veiem més a les sessions grupals dirigides i els nois són els que es queden a la sala de fitnes."

Quins exercicis fan? Segons Bergé, la majoria de nois prefereixen el pes lliure i no les màquines. I se centren molt en el treball de braços: "És el que sembla que poden buscar resultats més immediats, que se'ls vegin els braços més forts."

Les noies se centren més en treball cardiovascular, però també se les veu a la sala de màquines.


Quins beneficis té?

La vocal del Col·legi de Fisioterapeutes explica que entrenar la força no és pas contraindicat en aquestes edats: "Fins i tot en la infància es pot començar a entrenar la força."

Bergé manifesta que no és contraindicat i que fins i tot pot ser beneficiós: "S'ha desmentit totalment que afecti el seu desenvolupament motriu, al contrari. Tindrà beneficis a escala musculoesquelètica, pel que fa a actitud cardiorespiratòria, salut mental, composició corporal... Tot això serà positiu."

Jordi Bernabeu ho remarca: "Cada vegada més està estudiat que la pràctica esportiva té un impacte molt positiu en el cervell."

La fisioterapeuta adverteix, però, que "ha de ser amb una planificació, amb una adequació del programa de força, les seves característiques i amb una supervisió".
 

Els perills d'emmirallar-se en influencers

El problema, doncs, pot ser la falta de supervisió: "Normalment, no demanen al tècnic de sala supervisió o assessorament, sinó que van per lliure i de vegades també els veus amb el telèfon mòbil consultant a veure com fer l'exercici."

"Si el noi més experimentat aixeca 20 quilos amb un aparell, tots intenten fer exactament el mateix. És una mica aquesta actitud de voler estar sempre al nivell més alt."

Clara Bergé alerta que cal vigilar, perquè no hi ha una planificació en aquest tipus d'entrenaments que es veuen a la xarxa. Avisa que, per molt professionals que siguin els gurus del fitnes, no donen una adaptació d'aquell exercici a les característiques de cadascú.

Bernabeu hi afegeix que, des del punt de vista psicològic, l'esport i l'ús de les xarxes socials s'han d'entendre com un complement a la vida. Quan aquesta complementarietat es trenca és quan apareix el problema.

"Quan tot el teu consum d'informació, tota la teva qüestió relacional digital i tota la teva autoidentitat gira al voltant d'aquests gurus, ho estàs portant a l'extrem."

 

Quines són les lesions més habituals?

Respon Clara Bergé: "Les més habituals estaran relacionades amb sobrecàrregues musculars o tendinoses, una inflamació aguda, una tendinosi..."

"Perquè han aixecat més pes del que els toque, perquè no ho han fet amb la tècnica correcta."

Hi ha altres lesions que es poden englobar en traumatismes, contusions o esquinços, "perquè no han utilitzat la instal·lació o l'equipament com era adequat i han patit una caiguda o un cop".

Les recomanacions dels experts són no obsessionar-se i buscar sempre la supervisió d'un professional (3Cat)

Recomanacions per a joves que volen anar al gimnàs

Què es pot fer per anar al gimnàs segur? Abans que res, Jordi Bernabeu demana als joves no obsessionar-se amb l'esport: "El risc és que tot això ho portis a l'extrem i en certa manera absorbeixi tota la teva persona."

I, per la part física, Bergé recomana d'entrada "que a l'inici tinguessin una supervisió".

"Si hi ha un programa d'entrenament supervisat, que els pares optin per primer inscriure'ls en un programa que estigui planificat i dissenyat per a ells."

També recomana deixa enrere falses creences: "Si fa més mal, serà millor. Això és un mite que s'ha de trencar."

Un altre consell és demanar ajuda: "Al tècnic de sala, per exemple, si són a sala de fitnes, o, si fan activitats dirigides, també preguntar a qui estigui instruint la sessió."

La fisioterapeuta també reivindica la figura del professor d'educació física a l'escola, "que és una persona que la veuen setmanalment, i per tant també pot resoldre aquests dubtes".

I, si consulten xarxes socials, "l'ideal seria que fossin verificades". Assegurar-se que qui hi ha al darrere sigui un professional.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut