L'exdirector general d'Abercrombie & Fitch, acusat d'abusos i explotació sexual (Europa Press)
L'exdirector general d'Abercrombie & Fitch, acusat d'abusos i explotació sexual (Europa Press)

Acusen l'exresponsable de la marca Abercrombie & Fitch d'explotació sexual d'homes

Una investigació de dos anys de la BBC revela una "xarxa molt organitzada" que buscava captar joves per a esdeveniments sexuals privats a qui prometien ser models de la marca

Acusen l'exdirector general d'Abercrombie & Fitch, Mike Jeffries, i la seva parella i soci britànic, Matthew Smith, d'abusos i explotació sexual d'homes, segons una investigació de la BBC

El mitjà públic destapa, en un documental que ha emès aquest dilluns, una "xarxa molt organitzada" que buscava captar joves per a esdeveniments sexuals privats. Els fets haurien succeït entre els anys 2009 i 2015 i, per aconseguir-ho, la parella hauria utilitzat un intermediari: James Jacobson.

En aquest sentit, l'emissió de "The Abercrombie Guys: The Dark Side of Cool" recull el testimoni de vuit homes que asseguren haver assistit a aquests actes. Els hauria reclutat Jacobson mitjançant manipulacions i amb la pretensió de poder escalar en les seves carreres com a models de la marca.

Segons la BBC, Jeffries i Smith, que ara tenen 79 i 60 anys respectivament, no han volgut fer declaracions sobre aquestes acusacions. En canvi, Jacobson ha negat qualsevol il·legalitat. El suposat intermediari diu no recordar haver fet promeses laborals i assegura que "qualsevol trobada va ser totalment consensuada, no coercitiva". 
 

La majoria dels testimonis asseguren que se'n va abusar

La meitat d'aquests testimonis, que a l'època eren nois de 20 anys, afirmen haver estat enganyats. La resta assegura que sabien que es tractaria d'esdeveniments de tipus sexual, però desconeixien quin havia de ser el seu paper. I només un dels entrevistats diu no haver-se sentit perjudicat.

Tots van rebre diners i, en alguns casos, Jacobson els va obligar també a sotmetre's a actes sexuals amb ell. Així mateix, la majoria manté que se'n va abusar i que l'experiència els ha deixat marcats.

A més, revelen que l'intermediari pagava altres observadors per captar multitud de joves i que tots els assistents a les festes estaven obligats a signar contractes de confidencialitat.

Una botiga d'Abercrombie & Fitch
Una botiga d'Abercrombie & Fitch (Europa Press)

El testimoni de Bradberry

Un dels entrevistats, David Bradberry, explica que va conèixer Jacobson quan tenia 23 anys, el 2010, i que aquest va dir-li que si no li deixava practicar sexe oral no podria conèixer Mike Jeffries. "Així comencen tots", li va assegurar abans de donar-li 500 dòlars pel que va qualificar del seu temps. 

Després d'això, Bradberry apunta que va viatjar a la mansió de Jeffries. Un cop allà, l'empresari li hauria donat droga per esnifar i a continuació, haurien mantingut relacions sexuals.

D'igual manera que amb Bradberry, Jeffries i Smith haurien portat altres joves a mansions i hotels d'arreu del món, com Londres, el Marroc o el sud de França. Llocs on, segons el mitjà britànic, mantenien relacions amb ells i després els donaven sobres plens de diners.

Davant aquests fets, l'empresa Abercrombie & Fitch, que també és propietària de la marca Hollister, ha manifestat estar "horroritzada i fastiguejada" i afirma que actualment té "tolerància zero davant l'abús, l'assetjament o la discriminació de qualsevol mena".

Així mateix, dos antics fiscals dels Estats Units a qui la BBC ha consultat han demanat que s'investigui tot plegat com un possible delicte de tràfic sexual
 

L'impulsor d'una marca d'èxit

Al llarg de dues dècades, a partir dels anys 90, Mike Jeffries va transformar Abercrombie & Fitch: l'empresa va passar d'estar en fallida a ser una marca d'èxit per a adolescents. El treball de màrqueting va fer que s'associés la roba amb un estil informal i de cert atractiu. Així mateix, utilitzava models masculins sense camisa i cartells publicitaris provocatius.

Jeffries va deixar la direcció de l'empresa el 2014 després d'una crisi de vendes i amb una jubilació valorada en uns 25 milions de dòlars.

 

Anar al contingut