Acusat d'assassinat el pare del suposat autor del tiroteig a Geòrgia

S'han formulat fins a 14 càrrecs contra ell, també per assassinat en segon grau i per crueltat cap als infants

RedaccióActualitzat

Colin Gray, de 54 anys, pare de Colt Gray, el nen de 14 anys que dimecres hauria matat dos nens i dos professors del seu institut, ha estat detingut i acusat de quatre delictes, segons ha informat l'Oficina d'Investigació de Geòrgia (GBI).

En concret, se l'acusa de quatre càrrecs per homicidi involuntari, dos càrrecs per assassinat en segon grau i vuit càrrecs per crueltat cap als infants, segons ha informat Chris Hosey, director de la GBI. Afronta una pena màxima de 180 anys de presó. 

Fotografies policials de Colin Gray, pare del suposat autor del tiroteig en un institut de Georgia (Reuters/Barrow County Sheriff's Office)

"Aquests càrrecs provenen del fet que [Colin] Gray va permetre conscientment que el seu fill, Colt, posseís una arma", ha afegit Hosey, després que la investigació ha permès saber que l'arma utilitzada en el tiroteig a l'institut Apalachee de la ciutat de Winder va ser un regal de Nadal, comprat al desembre.

Es tracta d'un fusell semiautomàtic de l'estil de l'AR-15, molt configurable i que accepta diversos carregadors i calibres. Els fusells semiautomàtics no disparen ràfegues, però sí que carreguen automàticament una altra bala després de cada tret.

Colt Gray ha estat acusat de quatre càrrecs per delicte d'assassinat i s'ha anunciat que, malgrat tenir 14 anys, serà jutjat com un adult. El jutge l'ha informat que la seva edat fa que no pugui ser condemnat a mort, sinó a cadena perpètua com a pena màxima.

Hosey també ha explicat que arran del tiroteig a Apalachee hi ha hagut diverses amenaces en altres centres escolars de Geòrgia, per part d'estudiants, i que s'han fet detencions, perquè la policia es pren "molt seriosament" incidents com aquests.

Fotografies policials de Colt Gray, de 14 anys, suposat autor del tiroteig en un institut de Geòrgia (Reuters/Barrow County Sheriff's Office)

Aquest ha estat el primer tiroteig en un centre escolar d'aquest curs, iniciat tot just fa uns dies, i el que en fa 45 del 2024. A més, és el més mortífer de l'any.

Tres de cada quatre autors de tirotejos en centres escolars dels Estats Units van obtenir les armes a casa seva, segons dades del Departament d'Interior.


Quatre víctimes mortals

Les quatre víctimes mortals ja han estat identificades.

Són Mason Schermerhorn, de 14 anys, que havia començat a estudiar a Apalachee tot just el mes passat; Christian Angulo, també de 14 anys; Ricky Aspinwall, de 39, professor de matemàtiques, i Cristina Irimie, de 53, també professora de matemàtiques.

Banderes a mig pal i memorial per les víctimes del tiroteig a l'institut Apalachee de Geòrgia (Reuters/Elijah Nouvelage)

Pel que fa a les nou persones ferides, set alumnes i dos professors, ja han rebut l'alta hospitalària.

"Estic molt feliç de dir que els nou ferits tindran una recuperació completa", ha explicat Jud Smith, xèrif del comtat de Barrow.


Fer responsables els pares

La detenció del pare d'un menor sospitós de ser l'autor d'un tiroteig no és gens habitual als Estats Units.

L'únic precedent semblant va ser la condemna a entre 10 i 15 anys de presó per als pares d'un nen que el 2021 va matar quatre companys de classe en un institut de Michigan.

Una estudiant de l'institut Apalachee mostra una pancarta amb el lema "Protegiu la meva comunitat. Preveniu una altra matança" (Reuters/Elijah Nouvelage)

Aquest abril, Jennifer i James Crumbley, pares d'Ethan Crumbley, van ser considerats culpables de no tenir en condicions segures les armes que hi havia a casa i d'ignorar els senyals que el seu fill tenia problemes mentals.

Els defensors d'establir més control sobre les armes consideren aquest primer cas un pas important per fer que els pares siguin considerats responsables de la violència dels seus fills als centres escolars.


Els Gray, investigats l'any passat

Arran del tiroteig a Geòrgia ha transcendit que els Gray, pare i fill, havien estat investigats i interrogats el mes de maig arran d'unes amenaces de fer un tiroteig en un centre escolar localitzades a la plataforma Discord.

Al final, el cas es va tancar perquè no es va poder establir l'autoria de les amenaces. Colin Gray va admetre que tenia armes a casa, de caça, però va assegurar que les tenia tancades amb pany i clau i que el seu fill no hi tenia accés.

Al cap d'uns mesos, tanmateix, per Nadal va decidir regalar-li un fusell semiautomàtic. 

ARXIVAT A:
Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut