La policia alemanya ha detingut vuit activistes (Reuters/Maximilian Schwarz)

Activistes climàtics entren a les pistes de l'aeroport de Frankfurt i es cancel·len 140 vols

Malgrat les mesures de seguretat, membres de l'organització Última Generació han accedit a les pistes en bici, skate i a peu

RedaccióActualitzat

El trànsit aeri a l'aeroport de Frankfurt, el més important d'Alemanya i un dels principals d'Europa, ha quedat suspès durant dues hores aquest dijous a causa d'una protesta d'activistes climàtics a les pistes.

L'organització climàtica Última Generació ha reivindicat l'acció, amb què pressiona per un acord internacional vinculant que posi fi a l'ús de petroli, gas i carbó per al 2030.

La policia ha detingut vuit dels activistes de l'organització. 

L'acció ha obligat a cancel·lar 140 vols dels 1.400 previstos per a aquesta jornada.

Un panell de l'aeroport de Frankfurt mostra vols cancel·lats (Reuters/Timm Reichert)

 

En bici, skate i a peu per la pista

A l'aeroport de Frankfurt hi ha més de 30 quilòmetres de tanques, que estan tècnicament assegurades i patrullades. També tenen alarma per alertar immediatament si es detecta una intrusió en la zona de seguretat.

Malgrat això, els activistes han aconseguit entrar en diversos punts de les pistes a peu, amb bicicleta i en monopatí després d'utilitzar petites tenalles per fer obertures en la tanca de malla metàl·lica.

Els manifestants han accedit a les pistes tallant el perímetre amb tenalles (Reuters/Maximilian Schwarz)


Les autoritats demanen mà dura

El ministre de Transport, Volker Wissing, del partit liberal FDP, ha demanat que els caigui la sanció més severa possible i ha avisat que les condemnes poden ser greus.

De fet, el Consell de Ministres va aprovar a mitjans de juliol un enduriment de la llei de seguretat aèria, de manera que els qui envaeixin les pistes d'enlairament o aterratge dels aeroports sense autorització s'enfronten a penes de presó de fins a cinc anys.

La portaveu d'Última Generació, Lina Johnson, ha subratllat que, en lloc de demanar penes més dures per a aquesta mena d'accions, "els polítics haurien de prendre's de debò d'una vegada la magnitud de la catàstrofe que ells mateixos estan alimentant".

"Les penes de presó no ens protegiran de la calor, de la sequera, de les inundacions ni de la dramàtica pujada del nivell del mar. Tampoc dissuadiran la gent de defensar la seva supervivència, els seus drets i llibertats i els dels seus semblants."

Vehicles policials a les pistes de l'aeroport de Frankfurt (Reuters/Timm Reichert)


Aturen un intent d'invasió de pista al Prat

L'acció de Frankfurt ha anat en paral·lel a una altra de característiques similars a l'aeroport de Barcelona. En aquest cas, però, va ser dimecres a primera hora i els activistes no van aconseguir accedir a les pistes.

La Guàrdia Civil ha denunciat cinc persones pertanyents al grup Futuro Vegetal després d'accedir a la zona restringida del Prat, on volien fer una protesta.

A una d'elles se la investiga a més per provocar danys a la tanca perimetral de les instal·lacions.

L'incident es va produir cap a les sis del matí.

El grup ha denunciat a les xarxes que els agents van tirar a terra les activistes, les van agafar pel coll i les van emmanillar fins i tot sense estar detingudes.


A més, diuen, la policia va perseguir les activistes, que s'estaven manifestant dins de vestíbul de l'aeroport, i "les va obligar a abandonar les instal·lacions mentre eren escortades per sis agents".

En aquest cas, l'objectiu de la protesta era visibilitzar que "la carn contamina fins i tot quatre vegades més que l'aviació comercial", segons van explicar.

Imatge d'arxiu d'un policia controlant imatges a través de càmeres de l'aeroport del Prat (ACN/Albert Segura)


Protestes coordinades arreu del món

Les accions de protesta de Frankfurt i el Prat se sumen a altres organitzades de manera coordinada en altres aeroports arreu del món per grups ecologistes.

És el cas d'Oslo, a Noruega, on vuit persones han bloquejat la facturació ràpida de l'aeroport de Gardermoen, i han provocat grans cues. En aquest cas, però, l'acció no ha afectat el trànsit aeri en l'aeroport més gran del país nòrdic.

Des de dimecres, les protestes a favor d'un tractat internacional de no proliferació i eliminació progressiva dels combustibles fòssils s'han estès als Estats Units, el Regne Unit, Àustria, els Països Baixos, Suïssa, el Canadà, Suècia, Finlàndia o Noruega.

ARXIVAT A:
AeroportsAeroport del PratCrisi climàtica
Anar al contingut