Carrers inundats en una urbanització d'Alcanar (Àlex Casanova)
Carrers inundats en una urbanització d'Alcanar (Àlex Casanova)

El rastre d'aigua, fang i desperfectes que la DANA deixa al Montsià, la comarca més afectada

El temporal ha deixat més de 200 litres als municipis d'Alcanar i Santa Bàrbara

RedaccióActualitzat

"Hi ha hagut molta afectació a la zona", alerta l'inspector dels Bombers d'Amposta, Oriol Corbella. La pluja ha afectat diverses comarques del sud de Catalunya, però on ha estat especialment intensa ha estat a la comarca del Montsià.

El temporal ha deixat 218 litres a Alcanar, la immensa majoria dels quals, 200, concentrats en 3 hores, a primera hora del matí d'aquest diumenge. En aquesta població, durant 4 hores, Protecció Civil ha demanat el confinament de la població i ha recomanat ubicar-se a les plantes superiors dels habitatges, alguns dels quals han patit destrosses per l'impacte de l'aigua.

Tant per la indicació del confinament com en el moment en què s'ha aixecat, s'ha enviat una alerta als mòbils de la zona.

 

 

Amb tot, és una quantitat d'aigua encara inferior a la de l'aiguat de fa dos anys, quan van ser 80 en 30 minuts i una acumulació en total més de 250 litres. 

Són diversos els indrets on s'han acumulat més de 100 litres des d'aquest dissabte. A Santa Bàrbara, poc més de 200 litres per metre quadrat. A Mas de Barberans, al Montsià, 190 litres, al Parc Natural dels Ports, 149, Tivissa, a la Ribera d'Ebre, 136, i a l'Ametlla de Mar, al Baix Ebre, 118.

Les zones més afectades per la DANA a Catalunya

Carreteres, camins i cases han quedat malmesos i el fang s'ha acumulat en molts punts. A dins d'alguns edificis, l'aigua ha arribat al metre d'alçada. Al càmping Els Alfacs, l'aigua no ha deixat de brollar durant una bona estona un cop ha parat la pluja.

Els bombers han hagut de rescatar 12 persones, 10 de les quals estaven atrapades en cotxes en llocs com passos subterranis. I a l'Aldea, dues persones van quedar atrapades dissabte a la nit en un mas després que caigués el sostre i la porta quedés bloquejada per la runa. 

No s'ha hagut de lamentar cap dany personal.

Efecte del temporal a l'Ametlla de Mar
Efecte del temporal a l'Ametlla de Mar (Carme de la Fuente)

Les rieres ja han començat a baixar d'intensitat i els bombers estan acabant de bombejar l'aigua de baixos i pàrquings. Arquitectes del cos estan verificant diverses estructures afectades, abans de permetre-hi tornar o obrir al pas.

Hi ha 19 edificacions malmeses, tot i que cap corre risc d'enfonsament, i 16 infraestructures afectades com carreteres, passejos i ponts, segons la xifra provisional.

La intensitat de la pluja ha provocat talls en diverses carreteres aquest matí, que s'han anat normalitzant, excepte la C-12 d'Amposta a Tortosa. Consulta en aquest enllaç l'estat del trànsit actualitzat.
 

Talls a l'AP-7, l'N-340 i la C-12

Segons ha informat Trànsit, a primera hora d'aquest diumenge, s'han hagut de tallar l'AP-7 entre Ulldecona i Freginals i l'N-340 entre Alcanar i Amposta perquè la calçada s'ha inundat.

També s'havia tallat la T-331 a Ulldecona i la TV-3443 a Amposta. 


En el cas de l'N-340, Protecció Civil ha informat que hi havia un esfondrament en un tram de la carretera a l'altura d'Alcanar, però cap a la 1 del migdia ja s'ha reobert la via.

L'AP-7 inundada a Ulldecona, en una imatge difosa pels Mossos
L'AP-7 inundada a Ulldecona, en una imatge difosa pels Mossos

També es manté tallada la circulació de trens entre Ulldecona i l'Aldea, de manera que s'han vist afectats els trens del corredor mediterrani

El telèfon d'Emergències 112 ha registrat per aquest episodi 494 trucades vinculades a 339 incidents com inundacions de baixos, obstacles en les vies, caigudes d'elements de façanes. Per municipis, Alcanar ha estat el municipi des d'on més se n'han fet, 96, seguit de Santa Bàrbara, 45, i Amposta, 39.

 

Es manté en alerta l'Inuncat

Mentre es va normalitzant l'episodi de pluges, Protecció Civil manté en alerta el pla Inuncat pel fort onatge previst al litoral. S'ha desactivat, però, l'alerta per vent, encara que es manté la prealerta fins aquest dilluns al migdia a les demarcacions del Penedès, Tarragona, Lleida i sud de la Catalunya Central.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut