L'episodi de pluja s'allargarà fins dimecres a la nit, segons les previsions del Meteocat (iStock/MIlante)

Activat el pla Inuncat per l'episodi de pluges intenses previst fins dijous a Catalunya

Els xàfecs, acompanyats d'aparat elèctric, han entrat aquesta matinada per Ponent, el Pirineu i Prepirineu i s'estenen cap a les Terres de l'Ebre

Actualitzat

L'avís del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) que preveu pluges intenses aquest dimarts i dimecres ha fet activar l'alerta del Pla Especial d'Emergències per Inundacions de Catalunya, Inuncat. La previsió meteorològica indica que aquest dimarts les precipitacions podran superar els 20 l/m2 en 30 minuts a gran part de Catalunya.

Els xàfecs han començat aquesta matinada entrant per la zona de Ponent, les comarques del Pirineu i Prepirineu oriental i s'estenen cap a les Terres de l'Ebre. Les pluges van acompanyades d'aparat elèctric.

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha intensificat la vigilància i recorda la possibilitat de crescudes sobtades en barrancs i petits afluents. Des de Protecció Civil es recomana, en aquests punts, precaució a l'hora de dur a terme activitats en barrancs i al riu.

Les pluges més intenses poden caure de forma generalitzada a gran part de Catalunya, amb especial afectació a les comarques del Tarragonès, l'Alt Camp i el Baix Camp. Al vespre els xàfecs quedaran restringits a les comarques del sud de Catalunya.

Es preveu que l'episodi s'allargui durant tot el dimecres, amb una afectació generalitzada especialment a la primera meitat del dia. Les precipitacions poden anar acompanyades de tempesta elèctrica i localment de pedra.

Recomanacions

Davant d'un episodi de fortes pluges i possibles inundacions, Protecció Civil recomana tenir presents algunes mesures de seguretat. Aquestes són les principals:

En cotxe:

► Evitar els desplaçaments en vehicle i no aparcar en rieres o punts subterranis inundables.

► No travessar rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s'esperen intensitats i acumulacions més importants.

► Circular preferentment per les rutes principals i autopistes. Moderar la velocitat i mantenir les distàncies de seguretat.

A la muntanya, eviteu els marges de rius i les lleres de barrancs, rambles o torrents.

A casa:

No baixar a les zones inundables com ara el soterrani, el garatge...

No deixar fora objectes o mobles que l'aigua pugui arrossegar.

► Posar en llocs alts i protegits els animals domèstics, els aliments, l'aigua potable, documents importants, objectes de valor i, sobretot, els productes perillosos, com ara verí per a les rates, dissolvents...

Molta precaució i evitar preferentment les activitats pròximes a rius i rieres o zones inundables pel risc de crescuda sobtada de l'aigua.

ARXIVAT A:
Medi ambientMeteorologiaSeguretatInundacions
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut