Acord per millorar la jubilació parcial, l'anticipada i la de les professions de risc

La reforma dona més facilitats per cobrar la pensió i continuar treballant, incentiva la jubilació demorada, però també dona més marge a la jubilació anticipada amb contractes de relleu

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol Pedro Sánchez ha anunciat que s'ha arribat a un acord amb sindicats i patronals per flexibilitzar la jubilació parcial. El president espanyol ho ha avançat en la roda de premsa per fer balanç del curs polític, i ha afirmat que la reforma garanteix "el trànsit cap a una jubilació flexible i adaptada a cadascuna de les persones".

La reforma donarà més facilitats per cobrar la pensió i continuar treballant, amb la figura dels contractes de relleu. També es dona més marge per anticipar la jubilació en el cas de les professions "especialment dures, perilloses i exposades a riscos".

L'acord atorga a les mútues més protagonisme a l'hora de gestionar les baixes de treballadors per lesions fora de la feina.

"Crec que és un acord molt positiu, un nou acord amb els agents socials que reforça el nostre sistema públic de pensions i ho fa més just per a milions de treballadors i de pensionistes", ha dit Sánchez.

Aquest nou acord és el quart en matèria de pensions del govern de Pedro Sánchez, després de mesos de negociació des del desembre passat.

Fer compatible feina i pensió

Segons s'explica a la pàgina web de la Seguretat Social s'afavoreix la transició progressiva del mercat laboral a la jubilació tant activa com parcial.

A més d'eliminar-se el requisit de tenir una carrera de cotització completa, per cobrar el 100% de la pensió es necessitaran almenys cinc anys en actiu després del compliment de l'edat ordinària de jubilació fent-t'ho compatible amb incentius de demora.

Els percentatges de la pensió que es podran percebre mentre es treballa són esglaonats: amb un any de demora, un 45% de la pensió; amb dos anys de demora, un 55%; amb tres anys de demora, un 65%; amb quatre anys de demora, un 80%; amb cinc anys de demora, un 100%.

Sobre els canvis en la regulació de la jubilació parcial, s'estableix ampliar de 2 a 3 anys la possibilitat de bestreta, amb límits en la reducció de la jornada. A més, es milloren les condicions del treballador rellevista: la contractació haurà de ser indefinida i a temps complet en un lloc no amortitzable.

Pel que fa a la regulació especial de la jubilació parcial anticipada per als treballadors de la indústria manufacturera, es prorrogarà el marc actual fins al 2029 inclòs. Aquesta pròrroga inclou alguns ajustaments per millorar les condicions del treballador rellevista i el disseny d'una regulació més equilibrada i flexible per a l'empresa pel que fa a l'organització de la jornada del rellevista i del pensionista.

Així mateix, es millora la jubilació demorada amb la possibilitat de rebre un incentiu addicional per cada sis mesos de demora a partir del segon any i no només cada dotze mesos.

Aquestes mesures completen el procés de reformes iniciat el 2021 que buscaven acostar l'edat efectiva de jubilació a l'edat legal i establien un ventall d'opcions nou per al treballador de cara a la jubilació.

Reduir l'edat de jubilació en feines penoses

La nova regulació es basa a determinar les circumstàncies objectives, que permeten establir coeficients reductors per rebaixar l'edat de jubilació, com poden ser: la incidència, la persistència i la durada dels processos de baixa mèdica; així com les declaracions d'incapacitats permanents i les morts.

Mútues i baixes temporals

La reforma preveu un paper de col·laboració de les Mútues amb els Serveis Públics de Salut, en la realització de proves diagnòstiques en patologies d'origen traumatològic, en els processos de baixes per incapacitat temporal dels treballadors, que sempre seran voluntàries i amb el consentiment del treballador.

"Les mútues formen part del sistema públic i amb aquest nou marc aprofitem millor els seus recursos per recuperar la salut dels treballadors, garantir una atenció més especialitzada i menys esperes en els tractaments, i descongestionar el sistema públic de salut", ha dit la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz.

Millores per als treballadors fixos discontinus

L'acord també inclou millores en les condicions d'accés a la jubilació per als treballadors fixos discontinus que recuperen el coeficient multiplicador de l'1,5 que s'aplicava per calcular el període de carència per accedir a la pensió de jubilació, incapacitat permanent i mort i supervivència.

Acord ratificat per patronal i sindicats

Els agents socials, la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), la Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa (Cepyme), i els sindicats majoritaris, Comissions Obreres (CCOO) i la Unió General de Treballadors (UGT) són els signants d'aquest acord.

Pràcticament, alhora que Sánchez en feia l'anunci, el comitè executiu de la patronal CEOE avalava la reforma. Per a CCOO, és un acord que culmina la reforma de pensions iniciada el 2021 "amb una legislació millorada del model de jubilació gradual i flexible". En destaquen el reconeixement de més drets de jubilació parcial, a més d'incloure "un nou reglament per a la jubilació anticipada per feines penoses i nous incentius per a la compatibilitat de treball i pensió".

Segons ha avançat la UGT, l'acord millora els incentius a la jubilació demorada, que seran compatibles amb la jubilació activa, alhora que s'elimina el requisit de comptar amb la carrera completa de cotització i es milloren els percentatges de pensió compatibles amb la feina.

L'acord preveu revisar, en un termini de sis mesos, la jubilació flexible per millorar els percentatges de la prestació a percebre i es crea un nou marc regulador per a la jubilació parcial.

ARXIVAT A:
UGTCCOODrets laboralsGovern espanyolCEOE
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut