Investigadors catalans reaprofiten residus del vi per crear sucs naturals antioxidants
Investigadors catalans reaprofiten residus del vi per crear sucs naturals antioxidants

Aconsegueixen fer sucs més nutritius i saludables gràcies a residus del vi

Científics de la URV han aconseguit elaborar sucs de préssec i raïm amb un 75% més de propietats antioxidants, barrejant-los amb enzims responsables de la fermentació del vi que sovint acaben descartats

Enllaç a altres textos de l'autor

Jordi Barranca

Periodista de Catalunya Ràdio a les Terres de l'Ebre

@JordiBarranca

Sucs més nutritius i que duren més temps gràcies a residus del vi que fins ara acabaven descartats. Una recerca de la Universitat Rovira i Virgili ha aconseguit produir sucs de préssec i raïm més saludables reaprofitant les mares del vi.

Els científics han observat que amb les mares del vi, el pòsit que conté microorganismes que possibiliten la fermentació, augmenten les propietats dels sucs naturals.

Amb aquest subproducte, que s'obté després de la vinificació i sovint s'acaba descartant, s'aconsegueixen sucs més nutritius i que duren més temps sense fer-se malbé.

La recerca l'han fet en col·laboració amb l'IRTA de Lleida i obre la porta a noves línies de negoci per al sector agroalimentari.

Miquel Mulero, investigador del grup de recerca Nutrigenòmica de la URV, explica que han anat incorporant aquest residu en concentracions entre l'1,5 i el 2%.

"Hem vist que augmenta un 75% la capacitat antioxidant del suc. I el converteix en un aliment amb unes propietats antioxidants molt més elevades que l'aliment base."

Assegura que cada vegada hi ha una tendència més gran a incorporar compostos antioxidants en productes alimentaris, per frenar l'envelliment, que es basa en l'oxidació. I emfatitza que aquests compostos antioxidants que utilitzen "són d'origen natural".

Els resultats van mostrar un augment significatiu del contingut de polifenols (un 75%), de l'activitat antioxidant d'aquests sucs (un 75%) i del contingut de sòlids solubles totals, en un 10%.

raïm en cabassos
L'equip d'investigadors responsable de la troballa assegura que també es podria aplicar a altres productes alimentaris (ACN)

Un exemple d'economia circular

L'equip d'investigadors responsable de la troballa assegura que també es podria aplicar a altres productes. Això sí, asseguren que caldria canviar-ne lleugerament els paràmetres, per tal que no alterin algunes propietats com el gust o l'olor.

Mulero valora que la iniciativa s'emmarqui dins l'economia circular i exposa que la recerca també obre noves oportunitats en el sector agroalimentari.

"El paraigua comú és l'economia circular. El compost és natural, i el reaprofitament d'aquest subproducte és beneficiós per crear de forma paral·lela una activitat econòmica que pot enriquir la xarxa econòmica del territori."

La investigació s'ha fet en col·laboarció amb científics de l'òrgan de l'IRTA a Lleida, el Fruitcentre, i s'ha publicat a la revista científica Foods.

 

ARXIVAT A:
CiènciaAgriculturaRecerca científica
Anar al contingut