Llavors de cigró florides amb pols lunar, en un experiment de dues investigadores nord-americanes
Llavors de cigró florides en vermicompost, amb un 75% de regolit lunar (bioRxiv)

Aconsegueixen cultivar llavors de cigró en pols de la Lluna per primera vegada

Dues investigadores nord-americanes han trobat una fórmula per millorar la fertilitat del sòl lunar amb fongs i cucs

Actualitzat

Podríem ser autosuficients a la Lluna? La sostenibilitat alimentària és una de les principals barreres per als viatges espacials. Ara, dues científiques nord-americanes han aconseguit cultivar amb èxit llavors de cigró amb terra de la Lluna per primera vegada. Una descoberta que podria beneficiar els futurs desplaçaments de la humanitat a l'espai.

La investigadora de la Universitat de Texas A&M, Jessica Atkin, i la doctoranda de la Universitat de Brown, Sara Oliveira Pedro Dos Santos, han fet créixer llavors de cigró en una substància que emula el regolit lunar, la pols que recobreix la superfície de la Lluna, segons descriuen en un article

La clau ha sigut afegir-hi fongs i compost de cucs per capturar les substàncies tòxiques i els metalls pesants que conté la superfície del satèl·lit terrestre. El vermicompost proporciona nutrients i canvia les propietats físiques de la pols lunar. 

L'estudi demostra que a més millora la fertilitat del sòl i el floriment de les plantes. Les que no tenien protecció fúngica van començar a morir a partir de la setmana 10. En canvi, la resta amb fins un 75% de simulador de regolit van florir, malgrat les deficiències de clorofil·la.

Primera flor d'una planta cigronera cultivada amb regolit lunar
Primera flor d'una planta cigronera cultivada amb regolit lunar (bioRxiv)

Viatges més sostenibles

Cultivar plantes a l'espai reduiria la dependència d'aliments envasats provinents de la Terra, fent possibles estades més llargues en les missions a la Lluna. Proporcionar recursos des de la Terra no és rendible ni viable a llarg termini. 

El descobriment s'ha publicat en un article "preprint", és a dir, pendent de revisió perquè aparegui en una revista científica. La investigació servirà com a referència per a futurs estudis sobre la producció d'aliments fora de la terra.

 

2025, nova missió a la Lluna

Després de l'última expedició a la Lluna el 1972 amb el programa Apollo, la missió Àrtemis II hi tornarà al cap de mig segle, tot i que només hi orbitarà al voltant. L'objectiu és preparar el terreny a Artemis III, que es conformarà cap a l'any 2025, i que està previst que trepitgi el satèl·lit terrestre.

 

 

ARXIVAT A:
CiènciaLa LlunaNASA
Anar al contingut