Els autònoms podran continuar treballant tant si es consideren essencials com si no
Els autònoms havien acusat l'executiu de Sánchez de ser poc clar i d'haver improvisat

Aclariment al BOE: Els autònoms poden continuar treballant siguin essencials o no

El BOE publica aquest aclariment arran de la confusió de l'últim decret de La Moncloa sobre qui pot anar a treballar o no, en aquesta nova fase de l'estat d'alarma

RedaccióActualitzat

Els autònoms estan denunciant els últims dies que el govern espanyol pren mesures sense tenir-los en compte. L'executiu de Pedro Sánchez s'ha vist obligat a aclarir que sí que podran continuar treballant durant l'estat d'alarma decretat pel coronavirus. El Consell de Ministres també decideix aplicar un ajornament de les seves quotes durant sis mesos.

El govern espanyol ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat que deixa els autònoms fora de l'enduriment de l'estat d'alarma. Remarca que podran treballar, tant si estan considerats serveis essencials com si no. Això sí, en cas que tinguin treballadors contractats, aquests no podran anar a la feina.

Molts dels treballadors per compte propi ja van acusar el govern de l'estat d'haver redactat una normativa poc clara i d'estar improvisant, en referència a la que es va difondre al BOE diumenge a la nit.

Els autònoms queden fora de l'aturada perquè no podrien agafar cap permís retribuït que després puguin recuperar en forma d'hores. I això és precisament el que es demana als assalariats que fan feines considerades no essencials.
 

Els autònoms podran continuar treballant tant si es consideren essencials com no
Noves mesures relacionades amb els autònomes arran de l'estat d'alarma


El govern espanyol també aprova una moratòria de les quotes d'autònoms i de les petites i mitjanes empreses. És una mesura dins del pla de xoc per mitigar els efectes econòmics de la pandèmia.

Amb aquesta mesura, l'executiu intenta calmar els ànims del sector. Fins ara només s'havia establert una moratòria d'impostos per valor de 30.000 euros i un programa de liquiditat a través d'avals que es donarà a la banca, dels quals s'han aprovat 20.000 milions ampliables a 100.000 milions.


Certificat d'essencial


Mentrestant, el Ministeri de Sanitat ha emès aquest dilluns una ordre que estableix el dret dels treballadors de sectors essencials a rebre per part de l'empresa una "declaració de responsabilitat" que acrediti la seva tasca com a membres de sectors exclosos de l'aturada.

Les empreses que ofereixin serveis essencials han de certificar quins dels seus treballadors han d'anar a treballar. Ho poden fer des d'aquest dimarts amb un document publicat al BOE on ha de figurar el nom i el responsable de l'empresa, així com el nom, cognom i DNI del treballador que ha d'anar a la feina. El document justificarà els desplaçaments per anar a treballar.

El ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha explicat que aquest document "permetrà que es puguin desplaçar i facilitarà la tasca de les forces i cossos de seguretat".

En el cas dels autònoms que treballen en sectors exclosos de l'ordre de confinament, Ábalos ha dit que valdrà qualsevol document que justifiqui la seva activitat.

 

El ministre de Transports, José Luis Ábalos
El ministre de Transports, José Luis Ábalos (EFE)

 

Pel que fa als autònoms, el BOE publicat aquest dilluns al vespre aclareix que el permís retribuït recuperable no se'ls aplica perquè només inclou treballadors per a persona aliena.

Els autònoms que facin feines que no quedessin suspeses amb l'aplicació de l'estat d'alarma, el 14 de març passat, "poden continuar prestant els seus serveis amb normalitat".

 

BOE amb la declaració respo... by on Scribd

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Economia de butxacaPrecarietat laboralSalut
Anar al contingut