Soldats ucraïnesos resant en un poble de la regió de Khàrkiv, a prop de la frontera amb Rússia

Acaba l'alto el foc fracassat a Ucraïna: un Nadal ortodox sota les bombes

Segons les autoritats ucraïneses, els atacs han causat la mort de dos civils a Bakhmut, a l'est del país
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

La població civil d'Ucraïna ha viscut el Nadal ortodox sota les bombes, i fins i tot s'ha hagut d'amagar en refugis subterranis.

El govern de Zelenski assegura que hi ha hagut atacs russos contra posicions ucraïneses durant la treva unilateral de 36 hores anunciada per Putin.

Així, Zelenski ha acusat el president rus de no respectar l'alto el foc que havia proposat ell mateix i que ha expirat aquesta mitjanit de dissabte a diumenge. El president ucraïnès s'ha mostrat molt contundent a l'hora de criticar els bombardejos de les últimes hores:

"Una vegada més, el món ha vist com n'és d'enganyosa qualsevol afirmació que vingui de Moscou. Havíem de tenir un alto el foc, però la realitat no ha estat així. Els obusos russos han tornat a impactar contra poblacions com Bakhmut i altres posicions ucraïneses."

"Una vegada més s'ha confirmat: només l'expulsió dels ocupants russos del territori ucraïnès i l'eliminació de totes les oportunitats que Rússia exerceixi pressió sobre Ucraïna i tot Europa significaran el restabliment de l'alto el foc, la seguretat i la pau", ha afegit Zelenski.

Durant tot aquest dissabte es van sentir atacs com el que va gravar l'agència de notícies Reuters mentre entrevistava ciutadans ucraïnesos en ple carrer de Bakhmut, a l'est del país, a prop de Donetsk. L'agència no ha pogut comprovar si els atacs eren russos o ucraïnesos:

 

Segons les autoritats ucraïneses, els atacs han causat la mort de dos civils. Mentrestant, i sota l'amenaça de les bombes, molts cristians ortodoxos han celebrat el Nadal el 7 de gener, malgrat el suport de l'Església Ortodoxa russa a la guerra d'Ucraïna, que ha indignat molts fidels a tot el món.

Un grup de nens cantaires celebra les festes en un carrer de Lviv (Europa Press)
Alguns creients confien en les capacitats curatives de l'aigua, en aquest cas en un riu a Krivorivnia (EFE/EPA/IGOR TKACHENKO)
Refugiats ucraïnesos han passat el Nadal a Przemysl, a Polònia (EFE/EPA/Darek Delmanowicz)

Rússia en culpa Ucraïna

Per la seva banda, Rússia ha negat la violació de l'alto el foc aquest cap de setmana i assegura que hi ha hagut bombardejos ucraïnesos en algunes de les seves posicions en primera línia, un fet que ha obligat les seves tropes, diuen, a respondre.

"Les forces russes han estat complint l'alto el foc al llarg de tota la línia de contacte", ha assegurat el portaveu de l'exèrcit rus, el general Ígor Konaixénkov.

El cap de l'Església Ortodoxa d'Ucraïna, a la Catedral de Kíiv (EFE/EPA/Oleg Petrasyuk)
ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia Religió
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut