L'Escola Pia de Catalunya té constància d'almenys 15 víctimes per part de 8 capellans escolapis

Abusos sexuals d'escolapis: desenes de víctimes de 9 capellans, 8 a Catalunya i un al Senegal

La majoria de casos no han arribat a la justícia, alguns abusos han prescrit i cinc dels capellans són morts; però en aquest recompte de l'Escola Pia de Catalunya no s'inclouen les desenes de víctimes de Manel Sales al Senegal

Anna Bonet Martínez i Begoña Grigelmo MiguelActualitzat

En Guillem va contactar amb TV3 quan va saber que TV3 i El Periódico havien coproduït el documental "La fugida" sobre abusos sexuals per part dels jesuïtes Lluís To i Francesc Peris. Amb el seu testimoni vol posar veu a les víctimes dels escolapis "davant els intents de minimitzar la quantitat de víctimes per part de l'Església".

El seu abusador és el pare Oriol Tremoleda de Bolós, professor de l'Escola Pia de Sant Antoni, a Barcelona. Els fets van passar quan tenia 12 anys, durant una classe de llatí que el pare Oriol li va oferir quan va suspendre l'assignatura.

Cinc dècades després va anar a l'escola a parlar-ne amb els responsables. Allà li diuen que va abandonar l'escola als anys 70. "Desapareix de l'Església, però no sé si l'expulsen, marxa... no sé res de quina actitud té l'escola respecte a ell", lamenta en Guillem.

En aquest vídeo pots escoltar el testimoni d'en Guillem:


L'Escola Pia de Catalunya admet que no van aconseguir mai que deixés els hàbits i que tenen constància que ja és mort: "Ens consta que ell marxa als Estats Units i aquí li perdem la pista. No en sabem res més gairebé en tota la seva història", explica Jordi Vilà Font, provincial de l'Escola Pia de Catalunya.

També reconeixen que els escolapis més grans recorden que es comentava que el pare Oriol era massa proper als alumnes, a qui sovint feia abraçades i mostres d'afecte.

"L'Església i l'escola tenen un deute i han de vetllar perquè això no torni a succeir mai més", reclama en Guillem, que fa públic el seu testimoni perquè té la sospita que hi poden haver més casos com el seu.

En Guillem sospita que hi poden haver més casos com el seu a l'Escola Pia de Sant Antoni (3cat)

9 escolapis acusats d'abusos sexuals

És la primera vegada que surt a la llum un cas d'abusos en l'entorn escolar d'un capellà de l'Escola Pia a Catalunya, però no és l'únic sacerdot escolapi acusat d'abusos sexuals.

Dels nou religiosos dels quals els escolapis han rebut denúncies internes en algun moment, cinc ja són morts. Dels que són vius, n'hi ha dos que tenen un procés judicial en marxa.

Són el pare Josep Blay, que va abusar de tres nenes de 8 anys que feien catequesi a la parròquia d'Alella entre els anys 2008 i 2009; i el pare Manel Sales, que va abusar de desenes de nens al Senegal, entre el 1980 i el 2005, quan hi feia de missioner. Sales va ser expulsat del sacerdoci i dels escolapis fa només 5 anys.

A l'espera de novetats judicials en el cas de Sales, Vilà explica que "estan en procés de restauració, de manera que a les víctimes que han anat sortint se les ha anat acompanyant per part d'un comitè tècnic, format per la comissió denunciant, personal de l'Escola Pia i gent imparcial del Senegal".


Els escolapis, disposats a fer aflorar més casos

A banda dels dos casos judicialitzats, n'hi ha dos més que s'estan investigant internament. "Hem creat una comissió de verificació per comprovar que les denúncies siguin certes; si és així presentarem una denúncia a la justícia juntament amb les persones denunciants", anuncia Vilà.

El provincial assegura que volen portar davant la justícia "els escolapis que no han fet d'escolapis sinó que maltractaven o abusaven de gent".

I admet que la institució ha estat massa laxa: "Som un grup que la nostra vocació és cuidar infants i joves, i no sempre s'ha fet correctament. Hauríem d'haver-ho tallat pel dret en el primer moment perquè va en contra del que voldríem per a qualsevol infant i jove."


Els bisbes votaran un pla de reparació a les víctimes de casos prescrits

Sobre com reconèixer i reparar les víctimes n'ha parlat avui justament la Conferència Episcopal. Els bisbes espanyols tenen sobre la taula un document que recull com fer una reparació integral a les víctimes d'abús sexual en el si de l'Església.

El document, que es votarà dimarts, inclourà l'acompanyament tècnic, psicològic, mèdic i espiritual, però també econòmic per a aquells que ho sol·licitin.

En cas de tirar endavant, només afectaria les víctimes de casos que hagin prescrit, que hagin mort o que no tinguin un procés judicial en curs.

El document, però, no recollirà en cap cas una xifra total de víctimes.

Envia un correu electrònic a bustiadenuncia@tv3.cat
ARXIVAT A:
Agressió sexualEsglésia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut