Abusos en el cinema i el teatre: el servei d'atenció acompanya 21 víctimes i testimonis en 2 anys

Les violències més freqüents en el sector són l'abús de poder i l'assetjament sexual

RedaccióActualitzat

Des que es va posar en marxa, el març del 2022, el Servei d'atenció als abusos en el sector audiovisual i de les arts escèniques ha fet 21 acompanyaments a persones que han sol·licitat ajut per situacions relacionades amb violències viscudes en aquest sector. Disset víctimes, quatre testimonis i un agressor han rebut assessorament jurídic i psicològic per part d'especialistes en violències masclistes.

El servei, pioner a l'Estat, és una iniciativa de l'Acadèmia del Cinema Català i té el suport de les institucions: l'Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Barcelona, de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona i del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.

En la presentació del balanç, que s'ha fet aquest dilluns a la seu de la SGAE a Barcelona, Judith Colell, presidenta l'Acadèmia del Cinema Català, considera que les dades indiquen tendències positives: els casos es detecten cada vegada més de pressa, un factor que és clau per prevenir l'entorn on s'ha donat el cas d'abús i per la reparació de la víctima.

"Cada vegada hi ha més confiança en aquest servei. Es pren més consciència que és anònim i que la víctima es pot sentir segura", ha remarcat en declaracions a TV3.

Judith Colell, presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català
Judith Colell, presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català (3Cat)


Les víctimes denuncien directament i ho fan cada vegada abans

El 2022, un 60% les consultes van arribar al servei a través de testimonis propers, però no de les víctimes, mentre que en els dos anys següents ha crescut el percentatge de víctimes que s'adrecen directament al servei.

Una altra tendència positiva és la temporalitat dels fets: el 2022, el 60% dels casos tenien a veure amb situacions presents o recents, mentre que el 40% estaven relacionades amb fets que s'havien donat temps enrere però que les víctimes no havien pogut enfrontar en aquell moment.

Des d'aleshores, la tendència s'ha revertit progressivament i la temporalitat s'ha escurçat, un indicador que ha millorat la detecció dels casos i que víctimes i testimonis han trobat en aquest servei un canal de referència.

L'acompanyament el fan la psicòloga Aina Troncoso i l'advocada penalista i criminòloga Carla Vall, especialitzades en violències masclistes, garantint en tot moment la confidencialitat de les dades i preservant la intimitat de les persones usuàries.

Quines són les violències més freqüents

Els abusos de poder, l'assetjament sexual, la violència masclista digital i les agressions sexuals, que sumen tres casos, són, per aquest ordre, les més freqüents.

Les dades indiquen que el component sexual és un factor clau en aquestes violències. El 2022 era present en un 70% dels casos, el 2023 en un 40% i en els primers mesos del 2024, en un 50%.

El context laboral ha estat el més facilitador d'aquestes situacions, seguit de context educatiu i de contextos extralaborals.

Cartell amb la frase 'No esteu solxs'
El servei es va posar en marxa el març de 2022

Durant 2023, quatre dels casos atesos van afirmar tenir intenció ferma d'interposar una denúncia després d'utilitzar l'assessorament jurídic del servei, o a través d'altres canals, i tres d'aquests casos han estat en seguiment també durant el procés de la denúncia. De l'any 2022, només consta que una de les víctimes presentés una denúncia.

Més enllà d'acompanyar professionals del sector que ho sol·liciten, l'Acadèmia vol que el servei esdevingui també un observatori de les violències masclistes i comparteix anualment les dades, tractades de forma anonimitzada: la tipologia de violència que es denuncia, quan ha tingut lloc l'agressió i què han decidit fet les víctimes són factors que permeten identificar tendències i contribuir a la conscienciació social.

El servei d'acompanyament forma part del Pla integral de l'Acadèmia del Cinema Català contra les violències masclistes. El pla inclou, entre altres iniciatives, el protocol específic per la prevenció de les violències LGTBI-fòbiques al sector audiovisual i el Codi de conducta dels Premis Gaudí.

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaCinemaTeatre
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut