Absolts Serra, Todó i la resta de la cúpula de CatalunyaCaixa per les pujades de sou

L'Audiència no veu "comportament delictiu ni en els augments de sou ni en el procés que va portar a aprovar-los"

Actualitzat

L'Audiència de Barcelona ha absolt la cúpula directiva de CatalunyaCaixa que va aprovar les pujades de sou als màxims directius. Eren l'expresident de CatalunyaCaixa Narcís Serra, l'ex-director general de l'entitat Adolf Todó i 39 membres més del consell d'administració de l'entitat.

El tribunal considera que "no existeix comportament delictiu ni en els augments de sou ni en el procés que va portar a aprovar-los".

La sentència,  posa en context que tot plegat va passar en plena crisi, en unes circumstàncies tan adverses que el tribunal entén que aquests augments substanciosos dels salaris fossin difícilment digeribles per la societat.

Amb tot, reconeixen que la seva missió no és fer-ne una valoració moral, i apunten que la caixa podia ser vulnerable, però no insolvent, tot i que va acabar necessitant 12.000 milions d'euros d'ajudes públiques.

La sentència s'ha sabut dos mesos i mig després de deixar el judici vist per a sentència. Es va jutjar 41 membres del consell d'administració de CatalunyaCaixa mentre Narcís Serra n'era el president. Se'ls acusava d'administració deslleial, en una etapa de plena crisi de l'entitat.
 

Serra i Todó, contents

Serra, que s'ha acostat a l'Audiència a recollir la sentència, ha assegurat als mitjans de comunicació:

"S'ha fet justícia. Estic molt content per això."

"Estava segur que ens absoldrien, però això no se sap fins que reps la sentència, i la decisió és totalment favorable: ens declaren innocents, ens retornen les fiances, etc." 
 

Minuts després sortia l'ex-director general de CatalunyaCaixa Adolf Todó. Se'l l'ha vist somrient, tot i que no ha volgut fer comentaris. Ell va ser un dels dos beneficiaris de les pujades de sou que s'han jutjat, juntament amb el seu director adjunt. 

Tot dos van passar de cobrar 1, milions entre tots dos, a 2,3 milions d'euros, un increment de 800.000 euros, amb un augment que va passar del 35% al 50%. En el segon consell d'administració, van afegir-hi 12.000 euros més cada un. I entre un consell i l'altre, van començar a rebre ajudes públiques.
 

Un cas que va sacsejar l'opinió pública enmig d'un context de crisi

El cas es remunta al 2010. Dos acords del consell d'administració de CatalunyaCaixa van aprovar dues pujades de sou als seus màxims directius: Adolf Todó, el director general, i el seu adjunt, Jaume Massana. Ho van fer en un context de crisi econòmica aguda i amb una particular debilitat de l'entitat.

Adolf Todó, exdirector de CatalunyaCaixa
 

El 2013, la Fiscalia Anticorrupció va acusar la cúpula de l'entitat d'haver aprovat en dues reunions una pujada "desproporcionada" dels sous als directius. Feia poc que el Fons de Reestructuració Bancària havia injectat més de 12.000 milions d'euros per rescatar l'entitat, que acabava de passar per un ERO que havia deixat al carrer més d'un miler de treballadors.

Durant el judici, Narcís Serra va dir que no es penedia de res. I durant les compareixences, Serra i Todó van defensar que el que van fer va ser equiparar els sous a la mitjana del sector i que totes les decisions que van prendre van ser avalades pel Banc d'Espanya, que, segons ells, considerava la caixa solvent.

En canvi, el fiscal no hi veia una autorització expressa que els donés el consentiment per fer les pujades de sou. Demanava 3 anys de presó per A Serra i Todó per dos delictes d'administració deslleial i una multa de 67.500 euros per A tots dos.

Les defenses demanaven l'absolució perquè consideren que els augments de sous van ser totalment legals i no van causar perjudici econòmic a l'entitat.
 

Serra, encara pendent d'una causa a l'Audiència Nacional
 

Narcís Serra després de rebre la sentència
 

La sentència absolutòria d'avui és un baló d'oxigen per A l'exministre Serra, però encara li queda un maldecap amb la justícia. Continua com a imputat en la causa que investiga l'Audiència Nacional pel presumpte perjudici milionari a través d'operacions immobiliàries entre el 2000 i el 2013 en què va intervenir l'antiga caixa en diversos països; entre d'altres, Polònia. Un suposat forat de 720 milions d'euros.

El jutge Ismael Moreno considera, de conformitat amb la Fiscalia Anticorrupció, que hi ha indicis de criminalitat en la participació de Serra i quatre membres més de l'antiga cúpula, entre ells l'ex-director general de Caixa Catalunya, Josep Maria Loza.

ARXIVAT A:
JudicialBanca
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut