Iwao Hakamada ha estat exonerat 58 anys després de ser acusat de 4 assassinats (EFE/Jiji Press)

Absolt l'home que més temps ha estat al corredor de la mort, 46 anys esperant l'execució al Japó

Iwao Hakamada, de 88 anys, el pres que més temps ha passat al corredor de la mort al món, va ser condemnat per l'assassinat de 4 persones el 1966
Judith Casaprima Sagués/Agències Actualitzat
TEMA:
Japó

Iwao Hakamada, un japonès de 88 anys que n'ha passat 46 al corredor de la mort, ha estat absolt de l'assassinat de 4 persones. 

La sentència d'un tribunal del Japó ha posat fi a una de les batalles legals més llargues i famoses del país i ha acabat amb l'absolució del pres que més temps ha estat al corredor de la mort en tot el món

El 1968, Hakamada va ser condemnat a la pena de mort per l'assassinat d'una família i va estar pendent de l'execució fins al 2014. La justícia va anul·lar aquesta sentència per dubtes sobre la veracitat de les proves i va ordenar celebrar un nou judici, una cosa molt poc habitual en aquest país. El judici ha trigat 10 anys a celebrar-se. 

Aquell any, el jutge va posar en llibertat Hakamada per considerar que seria "insuportablement injust" mantenir-lo a la presó després "d'haver viscut amb por de la mort durant un període de temps tan extremadament llarg".

Els advocats i la família de Hakamada diuen que les dècades d'aïllament, amb l'amenaça constant d'execució, van afectar el seu estat mental. Per aquesta raó, "la incapacitat per oferir un testimoni creïble", el jutge va eximir Hakamada d'assistir a les 15 vistes del nou judici.

Iwao Hakamada, de 88 anys, amb la seva germana, de 91, que ha liderat la lluita per defensar la seva innocència (EFE/Jiji Press)

Deu any esperant un nou judici

Qui ha mantingut la lluita perquè es reconegués la innocència d'Iwao i per deslliurar-lo de la forca ha estat la seva germana gran, Hideko Hakamada, de 91 anys. 

Hideko, amb l'advocat defensor d'Iwao, Hideyo Ogawa, i el suport d'unes 500 persones al carrer, va assistir aquest dijous a la lectura de la nova sentència.

El Tribunal de Shizuoka, al sud-oest de Tòquio, reconeix que va existir "falsificació de les proves" per les quals Hakamada va ser incriminat per part de la Fiscalia i les autoritats encarregades de la investigació del cas.


Interrogatoris "inhumans" i proves fabricades

La sentència, recollida per la cadena estatal NHK, al·ludeix a diverses irregularitats a les indagacions, entre elles la vulneració del dret de Hakamada a guardar silenci i haver estat sotmès a interrogatoris "inhumans".

Hakamada va confessar ser l'autor dels crims després de 19 dies d'interrogatoris de més de 12 hores sota tortura. Abans i després, durant el judici, sempre va negar haver-ho fet. 

Ara, la nova sentència considera que la confessió obtinguda per les autoritats investigadores va ser "provocada" mitjançant "patiment mental i físic". 

També es considera que va ser "fabricada" pels investigadors una de les principals proves que van condemnar l'acusat: la roba que suposadament pertanyia a l'acusat i en la qual es van trobar mostres de sang i ADN de les víctimes. Aquestes peces de roba es van trobar 14 mesos després de l'assassinat, amagades en un bidó de miso (soja fermentada). 

En sentir el veredicte, Hideko Hakamada, visiblement emocionada, va fer una reverència al jutge i va donar la mà als advocats.

La germana gran, Hideko, amb altres defensors de la innocència d'Iwao abans de l'absolució (EFE/Jiji Press)

Un exboxejador que treballava a la fàbrica de miso

El 1966, Iwao Hakamada, un antic boxejador professional, treballava en una fàbrica de miso a la prefectura de Shizuoka. Hi va haver un incendi a la casa del director de l'empresa i entre la runa van trobar els cadàvers apunyalats de tota la família: el director, la seva dona i els seus dos fills.  

Les autoritats van arrestar i acusar Hakamada de robatori i assassinat, argumentant que havia matat els quatre membres de la família, per robar uns 200.000 iens en efectiu, i després havia calat foc a la casa.

El 1968, va ser declarat culpable d'assassinat i incendi domèstic i condemnat a mort.
 

L'actual sentència és la cinquena al Japó que, des de la postguerra, absol un condemnat a la pena capital després de la repetició del seu judici. L'anterior decisió judicial del mateix tipus va tenir lloc fa 35 anys.

Ara, amb 88 anys, després de passar entre reixes prop de mig segle, i amb la salut mental debilitada, Hakamada té dret a una compensació que es calcularà en funció dels anys d'empresonament, sempre que no hi hagi apel·lació per part de la Fiscalia, que té un termini de dues setmanes des de la lectura de la sentència per apel·lar. 

ARXIVAT A:
Judicial Pena de mort Japó
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut