Kyle Rittenhouse, que quan van passar el fets tenia 17, plorós durant el judici (Reuters)

Absolt el noi acusat de matar dos manifestants antiracistes a Kenosha, als Estats Units

Preocupen les protestes racials que podria portar el veredicte exculpatori de Kyle Rittenhous, mentre Joe Biden intenta rebaixar la tensió

Actualitzat

Després de tres dies i mig de deliberacions un jurat ha declarat no culpable el jove Kyle Rittenhous acusat de matar a trets l'agost del 2020, quan tenia 17 anys, dos manifestants i ferir-ne un tercer durant les protestes antiracistes a Kenosha, Wisconsin, als Estats Units.

L'han absolt per unanimitat dels cinc càrrecs, entre els quals homicidi i intent d'homicidi intencionat en primer grau. Durant el judici, que ha durat dues setmanes, el jove Rittenhouse va testificar amb llàgrimes als ulls que havia actuat en defensa pròpia. 

Un argument que també va fer servir l'expresident Donald Trump, que va justificar l'acte de l'adolescent poc abans de les eleccions.
 

En defensa pròpia

La nit del 26 d'agost del 2020, Kyle Rittenhouse, de 17 anys, simpatitzant de Donald Trump, va viatjar d'Illinois a Kenosha, a Wisconsin, amb un rifle semiautomàtic AR-15. Els fets van passar durant el caos que es va desfermar després que un agent de policia disparés per l'esquena a Jacob Blake, un jove afroamericà, que va quedar paraplègic.

Aquest incident va provocar, després de casos com els de George Floyd, una onada de protestes per la brutalitat policial contra la comunitat negra a la ciutat de Kenosha que van durar dies.

La tercera nit, les manifestacions pacifiques van degenerar en disturbis en algunes zones de la ciutat. Kyle Rittenhouse hi va anar armat per "protegir els comerços", segons el seu testimoni. En un moment donat va caure a terra i va començar a disparar als manifestants del moviment "Black lives matter" (les vides negres importen). Dos van morir i un tercer va quedar ferit.

Al terra, Rittenhouse armat amb un rifle amb què ha disparat contra els manifestants a Kenosha, als EUA (Reuters/Brendan Gutenschwager)

El vídeo d'aquells fets coincideix amb la versió de l'acusat, que ha declarat que una de les víctimes, Joseph Rosenbaum, que anava desarmat, el va perseguir fins a un aparcament. Ha declarat que li havia llençat una bossa i un cadena. Aleshores, segons continua el relat de l'acusat, va sentir que algú que anava amb Rosenbaum li deia "atrapa'l, mata'l".

Rittenhouse ha continuat explicant que mentre corria va sentir un tret darrera seu. "Quan em vaig tombar, Rosembaum venia cap a mi amb les mans esteses, recordo la seva mà al canó de la meva arma", ha dit i ha reconegut que va disparar quatre vegades.

Rittenhouse, símbol el trumpisme

La fiscalia ha intentat demostrar en el judici que Rittenhouse va cometre homicidi presentant el noi com un "justicier adolescent" que va venir a unir-se a altres persones que actuaven com a "guardians del comerços locals" 

Després dels fets, Rittenhouse, que prové d'una zona rural d'Illinois, es va convertir en el símbol del trumpisme, que molts veien com "un jove de bé" que va anar a Kenosha per pacificar la zona i prestar ajuda mèdica, en resposta a les protestes racials i els aldarulls que en van derivar a moltes ciutats dels Estat Units. Trump va defensar Rittenhouse i va refusar reunir-se amb la família de Blake.

El cas del jove Rittenhouse ha provocat grans divisions en la societat dels Estats Units i ha revifat el debat nacional sobre el fet que els ciutadans es prenguin la justicia per la seva mà, el dret a portar armes i la definició de la defensa pròpia.


Biden accepta el veredicte

Aquest veredicte exculpatori, que ja no es pot recórrer, fa témer que es produeixin nous disturbis a Kenosha, on el governdor de Wisconsin, Tony Evers, ja ha activat 500 efectius del la reserva de la Guàrdia Nacional, per si hi ha aldarulls.

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha acceptat el veredicte. Ha admès aquest divendres que està "enfadat" i "preocupat" per aquesta sentència judicial, però ha demanat a la ciutadania que s'expressi pacíficament.

Abans de guanyar les eleccions, Joe Biden havia relacionat aquest cas amb el supremacisme blanc però, després de la controvèrsia que genera la sentència, ha mirat de rebaixar la tensió en un primera reacció ràpida davant dels periodistes.

Per als familiars dels homes que va matar Rittenhouse, la decepció és molt gran i també per a molts manifestants antiracistes. Denuncien que les seves morts quedaran impunes i temen que d'aquí surti el missatge que civils armats poden circular per les ciutats, incitar a la violència, acabar matant algú i al·legar legítima defensa.

ARXIVAT A:
George FloydJudicialTrump Racisme
Anar al contingut