Qandeel Baloch, assassinada al 2016, en una imatge que va compartir al seu compte de Twitter
Qandeel Baloch, assassinada el 2016, en una imatge que va compartir al seu compte de Twitter

Absolt el germà d'una influencer pakistanesa a qui va matar "per honor a la família"

L'home havia estat condemnat a cadena perpètua fa tres anys, però ara un jutge argumenta que la família l'ha perdonat i ja no dona per vàlida la seva confessió

Paula Florit Gomila

El germà d'una de les influencers més populars al Pakistan, Qandeel Baloch, considerada la Kim Kardashian del país, ha estat absolt del seu assassinat.

L'havien condemnat a cadena perpètua el 2019, després que ell mateix va confessar amb orgull que havia estrangulat la seva germana mentre dormia a casa dels pares pel seu "comportament intolerable". A Muhammad Waseem, de 38 anys, li semblava que el contingut i les imatges que compartia Baloch a les xarxes socials avergonyien la seva família.

Waseem va dir coses com que "les nenes neixen per quedar-se a casa i seguir les tradicions i la meva germana no ho va fer mai".

 

La jove, que tenia 26 anys quan la va assassinar --el juliol del 2016--, sumava centenars de milers de seguidors a Facebook o Twitter i publicava comentaris, vídeos i fotografies que els sectors més conservadors consideraven un escàndol. O bé pels balls o postures que hi feia o bé pels missatges que donava.

Per exemple, poc abans de morir, Baloch va explicar en una entrevista que havia rebutjat un matrimoni concertat quan tenia 17 anys i sovint reivindicava el poder de la dona en una societat patriarcal.

En l'últim tuit que va publicar, deia que la vida li havia "ensenyat lliçons" molt jove i afegia: "El meu viatge d'una noia a una dona autosuficient no ha estat fàcil."

Quan Muhammad Waseem va confessar, el van detenir de seguida i el van condemnar per assassinat "d'honor", com qualifiquen al Pakistan aquests casos.

En aquell moment, l'assassinat de la jove va generar protestes arreu del país i, quan només havien passat tres mesos, el govern va canviar la llei que regula aquest tipus de crim. Així, des de l'octubre del 2016, els condemnats per assassinats "d'honor" ja no poden ser indultats a petició de les seves famílies.

Protestes al Pakistan reivindicant la figura de Qandeel Baloch, al març del 2018
Protestes al Pakistan reivindicant la figura de Qandeel Baloch, el març del 2018(Reuters/Akhtar Soomro)

Un canvi, no obstant, que no ha impedit que aquest dissabte Waseem hagi quedat lliure. Un jutge d'apel·lació ha considerat que l'assassinat de Baloch no es podia qualificar d'assassinat "d'honor". Ha considerat que la confessió ja no era vàlida i l'ha absolt. Dies abans, la família ho havia demanat, argumentant que l'ha perdonat.

Al Pakistan, centenars de dones són assassinades cada any per familiars amb l'argument que han "tacat l'honor de la família". Això per voler fugir, relacionar-se amb homes o qualsevol altra acció que considerin contrària als valors conservadors.

ARXIVAT A:
FeminismePakistan
Anar al contingut