Absolt després de 15 anys a la presó un home condemnat per una violació que no va cometre

Ahmed Tommouhi va ser condemnat per l'Audiència de Barcelona el 1992 després d'un judici en què no es van presentar els informes de la policia científica que ara han servit per exculpar-lo

RedaccióActualitzat

Ahmed Tommouhi, que va passar 15 anys a la presó per una condemna per violació, és innocent. Així ho ha establert el Tribunal Suprem, que ha estimat el recurs de revisió i ha anul·lat la sentència emesa per l'Audiència de Barcelona el 1992. 

Tommouhi va ser condemnat a 24 anys i 22 dies de presó per dos delictes de violació i dues faltes de lesions. El desembre del 2006 va sortir en llibertat condicional després d'haver complert més de tres quartes parts de la pena. Va quedar en llibertat el 2009.

El recurs que ha portat el Suprem a establir que Tommouhi va ser condemnat erròniament, en ser confós amb una altra persona, es basava, entre altres elements de prova, en uns informes pericials sobre el semen trobat en una peça de roba de la víctima, que no es correspon amb el d'ell.

Es dona la circumstància que aquests informes van ser fets per la policia científica el 1992 i, tot i ser una prova admesa, no es van mostrar mai durant el judici, perquè els pèrits no van anar a declarar i l'Audiència no va suspendre el judici per citar-los.


Dubtes de la Fiscalia

El 1991, Tommouhi i un altre home, Abderrazak Mounib, van ser empresonats perquè acumulaven més de 100 anys per diverses condemnes per violació i robatori.

La Fiscalia, però, en va sol·licitar l'indult perquè dubtava que fossin culpables i les úniques proves eren suposats "reconeixements" per part de les víctimes.

El 1997 el Suprem ja va anul·lar una de les condemnes per violació en demostrar les anàlisis d'ADN que el semen de la víctima pertanyia a una altra persona, un ciutadà identificat com a Antonio G. C.

Condemnat a 228 anys de presó per atacar i robar cinc parelles el 1995 a Santa Coloma de Cervelló, Esparreguera, Sant Feliu de Llobregat, Castellbisbal, l'Arboç, i Sant Boi de Llobregat, Antonio G. C. s'assemblava molt a Tommouhi.

Mounib, que sempre va proclamar la seva innocència, va morir a la presó el 2000, d'un infart.


"30 minuts": "No soc un violador"

El gener del 2000, quan Tommouhi i Mounib ja feia gairebé nou anys que eren a la presó, el programa "30 minuts" va dedicar un reportatge al seu cas. 


L'indult que no va arribar mai

El 1999, José María Mena, aleshores fiscal en cap de Catalunya, va demanar un indult per a Tommouhi, que no va ser concedit ni pels governs de José María Aznar ni pels de José Luis Rodríguez Zapatero, tot i que el PSOE ho havia demanat quan era a l'oposició.

Tommouhi, que ara té 72 anys, no va voler demanar mai un indult perquè sempre va proclamar la seva innocència.

Sí que volia, però, que revisessin el seu cas per recuperar el seu honor i el de la seva família.

Encaixada entre Tommouhi i José María Mena, el fiscal en cap que va demanar un indult per a ell (CCMA)

El gener d'aquest any, el Suprem, en contra del criteri de la Fiscalia, va permetre que la defensa de Tommouhi presentés el recurs de revisió. 

L'any 2000, en canvi, va denegar l'autorització per fer-ho, en considerar que les proves que podien aportar-se no permetrien establir "de manera inequívoca i terminant la innocència del condemnat".

Aquest dijous, el Suprem ha avançat la interlocutòria sobre el cas a les parts, però la sentència íntegra no es farà pública fins d'aquí a uns dies.


Tommouhi va al Parlament

Ara fa 15 anys, l'1 de juliol de 2008, encara en llibertat condicional, Tommouhi va anar al Parlament per exposar la seva situació i demanar la seva rehabilitació. També per denunciar que la seva situació només s'explica pel fet de ser pobre i immigrant.

ARXIVAT A:
Judicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut