El vídeo de l'agressió homòfoba en un McDonald's de Barcelona es va viralitzar a la xarxa (X)

Absolen l'agressor que va amenaçar de "fer hetero a hòsties" un jove a l'Orgull de Barcelona

El tribunal considera que l'acusat va fer servir "expressions desafortunades", però diu que "no tenen entitat" suficient per ser considerades un delicte d'odi
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Homofòbia

L'Audiència de Barcelona ha absolt l'home que va proferir insults homòfobs i amenaces contra un jove, coincidint amb el Dia de l'Orgull LGBTIQ+ del 2019, en un McDonald's del centre de la ciutat. Els jutges reproven el comportament de l'acusat, però consideren que no n'hi ha prou per condemnar-lo per un delicte d'odi.

La víctima va accedir al local a comprar menjar durant la celebració de l'Orgull a Barcelona, però es va trobar amb un home que va atacar-lo per la seva forma de vestir i que va amenaçar d'agredir-lo físicament. "Et faré heterosexual a hòsties" i "quan surtis et fotré d'hòsties i et trauré la mariconeria", va increpar-lo sota l'atenta mirada d'un vigilant de seguretat que no va fer res per aturar l'agressor i que també va ser denunciat. Un amic va gravar-ho tot, i el vídeo va provocar una onada d'indignació a les xarxes socials.

A la seva sentència, el tribunal considera que l'atacant va fer servir "expressions desafortunades des del punt de vista cívic i moral", però diu que "no tenen entitat" suficient pel delicte d'odi que denunciava la Fiscalia, i que la motivació de l'agressió "no es va centrar en la condició sexual de la persona ofesa". La sala fa esment explícit a "l'agressivitat" de l'acusat, però descarta que les expressions siguin tan greus per encaixar-les en un delicte d'odi.


Els jutges descarten motivació homòfoba

A més, els magistrats recorden que l'acusat va insistir en el moment dels fets --i també durant el judici-- que els insults no eren per l'orientació sexual de la víctima, sinó perquè va considerar que la seva forma de vestir no era apropiada en presència de la seva filla menor d'edat. És per això que defineixen el seu pensament "criticable des del punt de vista de la tolerància", però descarten una vegada més la tesi de l'homofòbia que apuntava el ministeri públic.

Sobre les amenaces d'una agressió física que va verbalitzar l'acusat, la sala considera que sí que podrien ser constitutives d'un delicte lleu d'amenaces, però no el condemnen perquè la víctima no va formular una acusació directa en relació amb aquests fets concrets, sinó que va ser el fiscal qui va actuar d'ofici quan el vídeo es va viralitzar a la xarxa.

En relació amb el vigilant investigat per un delicte d'odi per omissió, l'Audiència de Barcelona defensa que no va restar impassible. Els jutges creuen que en cap moment va "afavorir l'actitud llengueruda" de l'agressor, assenyala que es va apropar a ells i que va "intentar i aconseguir" que l'atac no anés a més.

Finalment, els magistrats rebaixen l'agressió a "un incident en un local poc concorregut" i apunten que el principal acusat "no va incitar ningú" a atacar la víctima.

Per tot això, la sentència absol l'acusat i el lliura dels 18 mesos de presó que demanava la Fiscalia, a més de la multa de 12 euros al dia durant nou mesos per un delicte d'odi. També exonera de culpa el vigilant de seguretat, sobre qui pesava una petició de nou mesos de presó i una altra multa per haver tolerat l'atac.

L'Observatori contra l'LGTBI-fòbia rebutja la sentència

En una piulada a la xarxa social X, l'Observatori contra l'LTGBI-fòbia ha censurat la sentència absolutòria i diu que no la pot compartir perquè "desprotegeix la víctima". La plataforma titlla de "violència extrema" l'agressió que va patir la víctima, i demana "fer front a la impunitat" després de saber que els acusats no rebran cap condemna.

 

 

ARXIVAT A:
Judicial Homofòbia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut