El líder del PP és l'últim de veure's amb el rei en la ronda de contactes (EFE/ Sebastian Mariscal)

Feijóo també es postula davant del rei: "Soc el candidat que ha guanyat les eleccions"

Sánchez s'ha reivindicat per a la investidura després que Vox hagi anunciat el suport al candidat del PP

RedaccióActualitzat

Alberto Núñez Feijóo ha mostrat a Felip VI la seva "disposició a ser candidat a la investidura, si el cap de l'estat així ho considera", i ha garantit que acceptarà "sense cap matís" la decisió final, sigui la que sigui.

El líder del PP ho ha explicat just després de reunir-se amb el rei, en una roda de premsa des del Congrés en què ha reiterat que la seva aposta és per governar en solitari.

De moment, té 172 vots assegurats: els 137 del PP, el d'UPN i el de Coalició Canària --amb qui els populars han signat un pacte aquest dimarts per sumar el vot de la seva única diputada-- i els 33 de Vox.

L'expresident gallec diu que fa el pas amb els avals que li donen el fet d'haver estat el candidat més votat a les eleccions i de comptar amb el suport d'aquests 172 diputats de quatre partits, i perquè, en aquestes condicions, "és el seu deure" acudir a la investidura.

"Cap partit disposa de majoria absoluta", ha reconegut el president del PP, a l'espera de saber la decisió del rei.


S'ho disputa amb Sánchez

La del líder del PP era l'última cita de la ronda de consultes que li ha de servir al monarca per designar un candidat a la investidura. Ho podria fer aquesta tarda mateix, en una decisió que farà pública la presidenta del Congrés, Francina Armengol.

Però no és l'únic que aspira a protagonitzar la investidura.

Al migdia, Pedro Sánchez també ha mostrat a Felip VI la seva disposició a "assumir la responsabilitat" de ser el candidat, convençut que podrà assumir la majoria parlamentària que necessita per tornar a ser investit.

"Crec que les eleccions del 23 de juliol i la configuració de la mesa del Congrés han deixat clar que només hi ha una majoria possible: la majoria progressista liderada pel PSOE", ha afirmat el president del govern espanyol després de la trobada.

Pedro Sánchez i el rei
Pedro Sánchez s'ha trobat amb el rei aquest dimarts al migdia (EFE/Chema Moya)

Preguntat per les negociacions amb els partits independentistes catalans, a qui necessita per ser investit, Sánchez ha assegurat: "El diàleg és el mètode i la Constitució és el marc."

Sobre la possibilitat que sigui Feijóo qui acabi sent el nom proposat pel rei, Sánchez ha etzibat: "Si Feijóo vol estimbar-se, hi té tot el dret." En tot cas, ha afegit que sigui quina sigui la decisió del monarca --que pot decidir proposar-lo a ell o al candidat del PP, o fins i tot optar per no plantejar cap nom--, "té el respecte del PSOE".
 

Vox manté el suport al PP

Santiago Abascal, després de reunir-se amb el rei, ha aclarit que Vox manté el seu suport a una hipotètica investidura del candidat popular.

En una compareixença posterior a la trobada, sense admetre preguntes, Abascal ha assegurat que han pres aquesta decisió davant "l'amenaça greu" que suposa "per a la prosperitat i la legalitat" d'Espanya que Sánchez pugui formar govern amb "hereus del terrorisme i un pròfug de la justícia".

El líder de Vox ha afegit, com a condició, que "el PP no col·labori de cap manera en el cordó sanitari" contra Vox, en referència al que han fet en alguns parlaments a l'extrema dreta.

Vox havia dit que oferia el seu suport gratuïtament al PP, però ja no quedava tan clar després de la ruptura amb els populars durant la votació per a la presidència del Congrés.

Es va visualitzar quan els 33 diputats de l'extrema dreta no van votar la candidatura de Cuca Gamarra i quan Vox, sense rebre l'ajuda que hauria volgut del PP, va quedar fora de la mesa.

Abascal amb el rei
Abascal ha estat el primer a reunir-se aquest dimarts amb Felip VI (EFE/Chema Moya)

De fet, l'extrema dreta ha mantingut la incògnita fins al final. Aquest dilluns, el secretari general, Ignacio Garriga, reclamava al líder popular que donés "explicacions públiques i urgents" sobre la seva suposada "deriva" per seduir el PNB, que alhora ha tancat la porta a negociar amb els populars.

Garriga advertia que, en funció de la resposta, Santiago Abascal optaria per un sí o per un no davant del rei. La resposta no ha arribat --o almenys no s'ha fet pública-- i la posició de Vox segueix sent una incertesa.

Al final de la jornada, s'hauria de saber si el rei opta o no per posar un nom damunt la taula i, per tant, ja es podria posar data per a un debat d'investidura al Congrés. Si se celebra el debat i no surt un president elegit, s'activa el termini de dos mesos que, si s'exhaureix sense investidura, portaria a una repetició electoral pels volts de Nadal.

ARXIVAT A:
PPFelip VIPedro SánchezVoxSantiago Abascal
Anar al contingut