Una taula amb les paperetes de les candidatures d'unes eleccions
Els partits volen presentar el màxim de llistes possibles als municipis
Eleccions municipals 2023

A quants municipis es presenten els partits el 28M? Consulta com queda el rànquing

Els butlletins oficials de les diputacions han publicat les candidatures i no totes porten les sigles del partit al qual pertanyen

RedaccióActualitzat

Des d'avui ja són públiques totes les llistes que es presenten a les pròximes eleccions municipals del 28 de maig. Els butlletins oficials de les diputacions han publicat les candidatures oficials que han presentat els partits a tots els municipis de Catalunya.

ERC és el partit que n'ha presentat més, com ja va passar en les eleccions de fa quatre anys. En total, serà present a les taules de 802 municipis, dos més que el 2019.

Pel que fa a Junts, arriba als 728. Fa quatre anys, la candidatura Junts per Catalunya englobava al PDeCAT i es van presentar en 772 municipis. Ara, la marca PDeCAT tampoc apareix a les llistes, perquè s'inclou sota el paraigua d'Ara Pacte Local. Amb aquesta marca, es presenta a 181 poblacions.

El PSC, que suma al seu nom la marca Candidatura de Progrés, afegeix prop d'un centenar de llistes a les que va presentar el 2019, Vox gairebé triplica candidatures i Ciutadans cau a menys de la meitat de les llistes presentades a les últimes eleccions.
 

Què són les marques paraigua i per a què serveixen?

Els partits volen presentar el màxim de llistes possibles als municipis per capitalitzar càrrecs als consells comarcals i les diputacions. En alguns casos, ho fan amb la marca pròpia i, en d'altres, creen una marca paraigua, que els electors es troben a la papereta.

Aquesta marca paraigua agrupa totes les llistes amb candidats seus a tots els municipis de Catalunya.

Així, ERC, per exemple, es presenta sota el nom ERC Acord Municipal; Junts afegeix "Compromís Municipal"; i en Comú Podem, la paraula "Confluència". La CUP també té una marca paraigua, que és CUP Alternativa Municipalista.

D'aquesta manera, es comptabilitzaran junts tots els vots de cada marca paraigua. Això ajuda les grans formacions a sumar més vots i aconseguir representació en òrgans supramunicipals com els consells comarcals o les diputacions, on es lliuren grans batalles.

 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut